2008-10-15 13:02:10• hírek • Szatmár.ro/ vegyireakcio.hu

Terméketlenség születés előtt

A műanyagok adalékanyagaként használt egyik ftaláttípus (MEHP) magzati korban a fiúk szervezetébe jutva befolyásolja a herék fejlődését, ezáltal károsítva a spermiumok képzésének folyamatát. A vizsgálatok alapján a vegyület jelenléte miatt csökken a potenciálisan képződő hímivarsejtek száma, így a fiúk felnőve termékenységi problémákkal szembesülhetnek.

A ftalátokat széles körben használják a műanyagtermékek adalékaként, így megtalálhatóak az orvoslásban használt eszközökben és a fogyasztói termékekben is.

 

Az anyag elterjedtségének köszönhetően gyakorlatilag mindenkinek a szervezetében jelen van, és a kutatók egyre aggasztóbbnak tartják a különösen érzékeny csoportok (például csecsemők és gyermekek) egészségére és fejlődésére gyakorolt lehetséges kockázatokat.

A kutatók felhívták a figyelmet, hogy a károsodások kialakulásához szükséges mennyiségű MEHP vegyület mintegy százszorosa annak a mennyiségnek, mint amit egy korábbi vizsgálatban az anyatejből kimutattak. Azonban nem ismert, hogy a különféle, a magzatokat is érintő (ftalát) vegyületek együttes jelenléte esetén milyen mennyiség tekinthető még biztonságosnak.

(Environmental Health Perspectives)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: