2009-05-11 14:22:21• hírek • Tóth Klarissz

Termékenyítőképességre ható tényezők

Statisztikai adatok tanúsága szerint az utóbbi években térségünkben is megnőtt azoknak a pároknak a száma, akik évekig hiába várnak a gyermekáldásra. A párok többsége a többszöri hiábavaló próbálkozást követően igyekszik feltárni a meddőség okát. Amennyiben a szakorvos kizárta a női meddőséget, a kivizsgálás középpontjába az esetleges férfi meddőség kerül. Nézzük, melyek azok a tényezők, amelyek a férfiak termékenyítőképességére negatív hatással vannak vagy némiképp befolyásolják azt.

A férfi meddőségnek számtalan oka lehet, sikeres kezelés csak abban az esetben érhető el, ha az okokat kellőképpen ismerjük. Természetes folyamatnak számít, hogy az életkor előrehaladtával, az ondóban megnövekszik a kóros, elváltozott spermiumok száma, ami által a termékenyítőképesség is hanyatlik.

Elsőként vegyük számításba az évszakokat. Bizonyított, hogy az állatvilágban az évszakok váltakozása befolyásolja a szexuális aktivitást, ebből adódóan a spermiogenezist is. Férfiak esetében ennek nincs jelentősége, annak ellenére, hogy a kutatások egyértelműen alátámasztják azt a tényt mely szerint ősszel megnő az ondó térfogata, míg tavasszal jóval magasabb a spermiumok száma.

Másodlagos befolyásoló tényező a hőmérséklet. Tudvalevő, hogy a spermiumképzés magasabb hőmérsékleten teljesen megszűnik vagy csökken. A testhőmérsékletnél három fokkal alacsonyabb hőmérséklet viszont megfelel a spermiogenezisnek. Erről a hőmérséklet-fenntartásról és szabályozásról a herezacskó különleges hőszabályozó-rendszere gondoskodik. Andrológiai vizsgálatok bizonyítják, hogy olyan férfiaknál, akik munkájukból kifolyólag magas hőmérsékleten dolgoznak, elégtelen a spermiumképzésük. Ugyanez észlelhető a mérgező anyagokkal, légkalapáccsal és oxigénhiányos környezetben dolgozóknál. Ajánlott a fürdővíz hőmérsékletére is figyelni. Számításba kell venni, hogy a gyakori forróvizes fürdő akár több hétre is átmeneti ideig tartó sterilitást eredményez, vagy lelassítja a spermiumok termelését.

Harmadik meghatározó tényező a táplálkozás. A megtermékenyítőképességet csökkenti egyes vitaminok valamint a fehérjék hiánya. A dohányzásnak szintén káros hatása van, mivel a nikotin csökkenti a herecsatornák vérellátását, ugyanakkor érösszehúzódást eredményez a herében is, ami szintén csökkenti a termékenyítőképességet. A rendszeres alkoholfogyasztás blokkolja a spermiumok természetes mozgását, ezáltal zavart okoz a spermiumképzésben.

Végül az aktusok gyakorisága is meghatározó lehet. Az önmegtartóztatásnak is van negatív következménye. Hatására az ondósejtek huzamosabb időt töltenek a mellékherékben, aminek eredményeképpen elváltozott, elöregedett spermiumok alakulnak ki, melyeknek megtermékenyítő értéke csökken. Ugyanakkor a túl gyakori magömlés sem jó, mivel a gyakori ejakuláció miatt a spermiumok kevés időt töltenek a mellékherékben, aminek következményeként csökken a mozgékonyságuk, a számuk és a megérésükhöz szükséges idő. Ezáltal, a meglehetősen gyenge termékenyítő képességű csírasejtek nem képesek a megtermékenyítésre. A szakértők egybehangzó állítása szerint, amennyiben egy férfi gyereknemzésre szánja rá magát, a megtermékenyítés szempontjából legmegfelelőbb a heti három szerelmi együttlét. A termékenyítőképesség javítás érdekében ajánlott rendszeres szűrővizsgálaton részt venni, mivel a prevenció mindennél fontosabb, esetenként életmód-változtatás szükséges.


Megtermékenyítés szempontjából legmegfelelőbb a heti három szerelmi együttlét


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: