2010-10-31 12:12:38• hírek • MTI

Terjeszkednek az oroszok

Oroszország építi fel Vietnam első atomerőművét, erről írtak alá megállapodást vasárnap Hanoiban, az eseményen jelen volt a délkelet-ázsiai országban hivatalos látogatáson tartózkodó Dmitrij Medvegyev orosz államfő.

Szergej Kirijenko, az orosz Roszatom állami korporáció elnöke a múlt héten arról számolt be, hogy a létesítendő nukleáris erőműben két reaktor lesz. Szakértők az ügylet értékét négymilliárd euróra becsülik, amely összeget Kirijenko nem kívánta megerősíteni.

Vietnamban a nukleáris erőművek építését a száguldó gazdaság révén megnövekedett energiaigény teszi szükségessé. Az országban tavaly 5,3 százalékos gazdasági növekedés mellett tíz százalékkal emelkedett az energiaigény.

Hanoi két atomerőművet kíván felépíteni, ezekben négy darab ezer megawatt teljesítményű reaktor lenne, amelyekből az első várhatóan 2020-ban üzembe állna. Vietnam azt szeretné, hogy az országban húsz év múlva 8 atomerőmű legyen.

A volt Szovjetunió az 1960-as és 70-es években dollármilliárdokat pumpált a vietnami gazdaságba, gyárakat és erőműveket épített. A szoros gazdasági kapcsolatok visszaestek a Szovjetunió felbomlását követően, és Oroszország 2000-ben vietnami katonai támaszpontját is bezárta.

Oroszország most célul tűzte ki nukleáris energetikai piacának bővítését. Ez év márciusában Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök utasította kormányát, hogy az orosz atomenergetikai ipar részesedése a nemzetközi piacokon az eddigi 16 százalékról 25 százalékra emelkedjen.

Október közepén Oroszország és Venezuela megállapodást írt alá arról, hogy oroszok építik a latin-amerikai ország első nukleáris erőművét.


Terjeszkednének az oroszok (kép: illusztráció)Terjeszkednének az oroszok (kép: illusztráció)


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: