2009-08-23 13:41:56• hírek • MTI/AP/Reuters

Terjed a tűz a görög fővárosnál

Elérte Athén északi külvárosait a görög főváros környékén tomboló hatalmas erdő- és bozóttűz, több tucat lakóépület  vált  a lángok martalékává, és  több ezren kényszerültek otthonuk elhagyására.

Tűzoltósági és közigazgatási illetékesek szerint a tűz már húsz kilométerre megközelítette Athén belvárosát. Szemtanúk szerint a lángok elérték Agios Sztefanosz, Antussza, Pallini, Pikermi és Dionüsszosz külvárosokat. Athénban és környékén rendkívüli állapotot hirdettek ki a vészhelyzet miatt.

Jannisz Szgurosz helyi közigazgatási vezető szerint "a helyzet tragikus", sok helyütt nem tudják megfékezni a lángok terjedését. Tájékoztatása szerint eddig közel 12 ezer hektárnyi zöldterület égett le.

Hajnalhasadta után a tűzoltó repülőgépek és helikopterek folytatták az égő területek locsolását vízzel, de a nyolcórás éjszakai szünet ideje alatt a lángok elterjedtek a Penteli hegyvonulaton, és elérték a peremvárosi lakóházakat. A hatóságok kimenekítették két nagy gyerekkórház betegeit, kempingeket és lakóházakat ürítettek ki.

A tűzoltóság egyik illetékese szerint eddig senki sem sérült meg, jóllehet az éjszaka folyamán több ezer lakóházat hagytak el a helybéliek. Szerinte több mint negyven kilométer hosszan ég az erdő és a bozót.

Tizenkét repülő, nyolc helikopter, 130 tűzoltókocsi és közel hatszáz tűzoltó küzd a lángokkal, és 340 katona segít nekik. A nap folyamán francia, olasz és ciprusi tűzoltó repülőgépek és helikopterek csatlakoznak hozzájuk.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: