2007-08-27 11:44:22• hírek • István Löchli

Atomveszély Japánban

 Nem biztonságos újraindítani a földrengésben megsérült japán atomerőművet.

A világ legnagyobb atomerőműve hetekkel ezelőtt egy földrengés következtében megrongálódott Japán északi részén. A Tokiói Egyetem független tudósokból álló csoportjának jelentése szerint az atomerőmű újraindítása nem biztonságos és be kell zárni.

A Richter -skála szerinti 6.6-os erősségű földrengés 11 ember halálát okozta Niigata tartományban és tüzet okozott Tokyo Electric Power nevű energiaszolgáltató tulajdonában lévő Kashiwazaki-Kariwa atomerőműben. Kashiwazaki város mellett. Shinzo Abe a miniszterelnök súlyos kritikáknak adott hangot, amiért a szolgáltató cég olyan sokáig visszatartotta az információkat a baleset következtében bekövetkezett nukleáris szivárgást illetően.

Ismét egy bizonyíték arra, hogy emberéletekkel, a környezettel hazárdíroznak azok az üzemeltetők, akik elhallgatják a nukleáris baleseteket. A japán nukleáris hatóság praxisában ez már nem az első eset volt. Egy hónappal ezelőtt a németországi Krümmel erőműben kiütött tűz után ma már olyan hírek láttak napvilágot, hogy bezárják az elavult atomerőműveket, más kérdés, hogy a környezettudatos országban amúgy is vitatott az atomenergia jövője.

A Greenpeace hangsúlyozza, nemcsak a klímaváltozásra nem jelent megoldást a nukleáris energia, hanem inkább újabb veszélyeket ró az emberiségre amellett, hogy nem környezetbarát. Több százezer évekig is problémát jelent a nagy radioaktivitású hulladékok és a kiégett fűtőelemek biztonságos tárolása. Az atomenergia egészségügyi kockázatait jól példázza, hogy az oroszországi (Mayak), kazettákat feljavító üzem környezetében lakók az államtól hivatalos rákigazolványt és kompenzációt kapnak. Figyelem atompártiak: a szélsőséges időjárási jelenségek és a tektonikus tevékenységek ezt az energiaforrást kifejezetten veszélyessé tehetik!
 
 
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: