2007-02-13 12:57:36• hírek • Tamás Jakab

Lélekbuvár: tanulási javaslatok

 A kudarcokat nem szabad túlreagálni, de figyelmen kívül hagyni sem.

Ezen a héten a Lélekbúvár rovat az I-IV osztályos gyerekeknek, illetve szüleiknek ad néhány javaslatot a tanulásra nézve.

Fleisz Kinga pszichológus szerint nagyon oda kell figyelni a gyerekekre, amikor az óvodából az iskolába lépnek, mert ez számukra óriási környezetváltozást jelent. Az is sokat számít, hogy a gyermek hány évesen megy iskolába. Ebben a korban még a fél év is rengeteget számít. A tanulással kapcsolatos első kudarcokat nem kell feltétlenül túlreagálni, de nem szabad szó nélkül elmennünk mellettük. Nagyon sokat számít, hogy az egyes gyermekekkel mennyit foglalkoznak odahaza. Ha kedvvel tanul a gyermek, akkor ez a jövőben is így maradhat. Az iskolából hazajövet nem kell azonnal leülni tanulni, inkább egyen, igyon és szórakozzon. A szórakozás alatt nem  számítógépezést vagy tévézést értünk, hanem valami hasznosabbat. Ez lehet olyan játék vagy elfoglaltság, ami fizikailag köti le a gyermeket. Ezután jöhet a tanulás, de nem kell agyon tanultatni senkit.

Ösztönző eszköz lehet a tanulásra a jutalmazás, de vigyázzunk arra, hogy ne a tanulással töltött időt honoráljuk, hanem az eredményt, vagyis azt, hogy tudja-e a leckét. Amennyiben minden egyes nap megtanulja amit kell, főzzük a kedvencét, vagy engedjünk meg neki olyan dolgot, amit szeret. Egy idő után kevesebbszer jutalmazzuk, például egy héten 3 helyett csak 2-szer főzzük a kedvenc ételét.

Ne akarjuk azt, hogy a mi gyermekünk legyen a legjobb mindenben. Gondoljunk csak bele, nem lehet minden gyerek a világon zseni, van akinek nehezebben mennek a dolgok. Mindig a gyermek képességeihez mérjük az elvárásainkat, soha ne követeljünk tőle többet.

A gyermekek általában ki akarnak tűnni valamivel, és ha ezt nem érik el azzal, hogy jók, akkor rosszak lesznek. Erre mindig figyeljünk oda, ne legyen a gyerek megbélyegezve - figyelmeztet Fleisz Kinga pszichológus.  
 
 
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: