2015-03-28 08:56:06• hírek • MTI

Teodorovici-ot akarja Ponta pénzügyminiszternek

Victor Ponta román miniszterelnök Eugen Teodorovici-ot, az európai uniós pénzekért felelős tárcavezetőt javasolta pénzügyminiszternek - jelentette be pénteken a kormányfő.

Ponta elmondta, hogy egyeztetett már Klaus Iohannis elnökkel ebben a kérdésben, aki elfogadta a javaslatot. Romániában az államfő nevezi ki a minisztereket a kormányfő javaslatára.

Ponta maga töltötte be ideiglenesen a pénzügyminiszteri tisztséget azóta, hogy Darius Valcov volt tárcavezető lemondásra kényszerült, mivel vizsgálatot indított ellene a korrupcióellenes ügyészség.

Ponta közölte még, hogy Teodorovici helyét Marius Nica foglalja el az európai uniós pénzekért felelős minisztérium élén. Nica eddig a munkaügyi minisztériumban dolgozott főtitkárként.

Közben az elnöki hivatal is megerősítette Ponta bejelentését, és közölte, hogy a miniszterek eskütételére - ami a hivatalos beiktatásukat jelenti - hétfőn délelőtt kerül sor.

Valcovot azzal gyanúsítják, hogy 2010 és 2013 között, Slatina város polgármestereként összesen 2 millió euró (610,4 millió forint) kenőpénzt fogadott el egy vállalkozótól. Cserében közbenjárt, hogy az illető cége kapjon meg több önkormányzati szerződést Slatinában, illetve egyéb dél-romániai városokban.

A volt miniszter jelenleg házi őrizetben van. Pénteken ismét kihallgatták, miután az ügyészség szerint több, hozzá közel álló személynél többek között Picasso-, Nicolae Grigorescu- és Corneliu Baba-festményeket találtak, amelyek valójában a miniszteréi. Ezeket a képeket az ügyészek szerint Valcov a kenőpénzből vásárolta, és azt volt a szándéka, hogy magángalériát nyit.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: