2018-09-09 04:08:33• hírek • MTI

Tényleg titkolták a szexuális visszaéléseket a Vatikánban

Egy magas rangú vatikáni tisztségviselő 2006-os levele megerősíti, hogy a Szentszéket már 2000-ben értesítették Theodore McCarrick volt bíboros szexuális visszaéléseiről, ami alátámasztja, hogy ezeket a visszaéléseket sokáig a legmagasabb szinten is titkolni akarták a katolikus egyházban – írja az MTI.

Az ügy 2000 novemberében kezdődött, mikor Boniface Ramsay New York-i pap levélben tájékoztatta a Vatikánt arról, hogy értesülései szerint McCarrick szexuális visszaéléseket követett el a Seton Hall Egyetem Szeplőtelen Fogantatás Szemináriumának egyes hallgatói ellen.
 

Leonardo Sandri, aki ma magas rangú vatikáni bíboros, akkor pedig a Pápai Államtitkárság harmadik számú tisztségviselője volt, 2006-ban levelet írt Ramsey-nek, hogy ajánlását kérje egy volt szeminarista számára egy vatikáni álláshoz, ebben a levélben pedig hivatkozott Ramsay 2000-es levelésre.
 

Erre hivatkozott aztán később Vigano is, aki 11 oldalas levélben szólította fel lemondásra a pápát, mert állítása szerint már pápává választásakor is tudott McCarrick szexuális zaklatási ügyeiről, de csak most július végén fogadta el lemondását a Vatikánt irányító bíborosi testületben elfoglalt posztjáról. Vigano azt állította, hogy sok más tisztségviselő között Sandri is tudott McCarricknek a szeminaristákkal szembeni viselkedéséről.
 

A nyilvánosságra került levél amellett, hogy ez utóbbit megerősítette, elsősorban azért fontos, mert egyértelműen látszik belőle, hogy a Vatikán már 2000-ben tudott a vádakról, azaz

  • II. János Pál pápa már ennek tudatában nevezte ki bíborossá McCarricket, 
  • a XVI. Benedek pápa vezette egyház éveken át elmulasztotta McCarrick felelősségre vonását,
  • és bár végül szabtak ki rá akciókat, azokat Ferenc pápa nem sokkal 2013-as megválasztása után visszavont.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: