2012-06-29 16:53:08• hírek • Kocsis Zoltán

Tényleg görög a görögdinnye a szatmári piacokon – csak nem nagyon fogy

A görögdinnye Afrika déli részéről származik. Egyiptomban már 5000 évvel ezelőtt termesztették. Európába a 13. században a mór hódítók hozták be, ám Kínában már a 10. században termesztették. A mai napig Kína a legnagyobb termelő.

Hiába esett vissza jelentősen a dinnye ára az utóbbi hetekben-napokban, mégis kicsi iránta az érdeklődés. „Nincs az embereknek pénze", mondja egy vásárló - pontosabban egy érdeklődő. A hazai dinnye megjelenéséig még várni kell, akkor tovább eshet majd az ár.

„Az utóbbi napokban jó, ha ötven kilónyi dinnyét el tudok adni, mondja a Nagypiacon áruló P. Éva a Szatmár.ro kérdésére válaszolva. Pedig a jobb napokon akár kétszáz kilót is eladtam a tavaly", tette hozzá.

A görögdinnye kilónkénti ára péntekre három lejre is visszaesett, pedig a szezon elején, május első felében még nyolc lejbe került. Itt azonban pontosítani kell, hisz még nem az észak-erdélyi szezon kezdetéről van szó, hanem a görögországiéról. A jelenleg a szatmári piacokon lévő görögdinnye ugyanis ténylegesen görög, hisz a dél-keleti országból importálják az itthoni eladók. És ez így marad még egy darabig. „Noha kezdenek megjelenni az Olténiában termett dinnyék, Szatmár megyében még legalább két hetet kell várni arra, hogy elkezdjen érni", mondta Éva. Amíg Piskolton, Érmihályfalván vagy Reszegén elkezd érni a dinnye, addig az eladóknak nem marad más választásuk, mint hogy a szatmárnémeti, a nagyváradi vagy nagybányai lerakatokból vásárolni.

„Tegnap (csütörtökön, szerk.) még négy lej volt a dinnye. Ma már le kellett engednünk három lejre, mert a többiek is leengedték. Az a baj, hogy a szupermarketekben ennél is olcsóbb. Pedig általános tapasztalat, hogy onnan vásárolt gyümölcsök, zöldségek nem olyan finomak. És ott még meg se lehet lékelni a dinnyét", folytatta az eladó.

Görögdinnye és sárgadinnye: alacsony a kereslet irántuk

Szintén nem túl nagy a kereslet a sárgadinnyék iránt, amelyek a változatosság kedvéért szintén Görögországból származnak. A sárgadinnye ára tíz lejről indult, pénteken pedig már hat lejért is hozzá lehetett jutni egy kilójához.

„Nincs pénze az embereknek", mondja közben egy nyugdíjas nénike és továbbmegy. „Ennél olcsóbban már nem tudjuk adni", mondja Éva.

Majd ha megjelenik a Szatmár megyében termett dinnye, akkor talán nagyobb lesz az érdeklődés...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: