2016-07-22 01:07:18• hírek • MTI

Tényleg csak a Videoton!

Miután szerdán a Ferencváros kiesett a Bajnokok Ligája második selejtezőkörében, csütörtökön az MTK és a Debrecen - egyaránt kettős vereséggel - búcsút intett az Európa Ligának. A magyar klubok becsületét a Videoton mentette meg, amely hazai győzelmet követően a Csukaricski otthonában ért el döntetlent és jutott tovább. Egy csapat, egy kiesés a románok mérlege, a Iasi fennállásának első európai kupaszereplése nem tartott soká.

A múlt heti 2-1-es hazai vereséget követően az azeri Gabala vendégeként 2-0-ra kapott ki az MTK Budapest a labdarúgó Európa Liga-selejtező második fordulójának csütörtöki visszavágóján, így kettős vereséggel búcsúzott a sorozattól. A 4-1-es összesítéssel továbbjutott Gabala már a 7. percben vezetést szerzett az észt Szergej Zenjov révén, a végeredményt pedig a libériai Theo Weeks állította be a 37. percben. A tavaly csoportkörbe jutott azeriek a harmadik körben a francia Lille együttesével találkoznak.

A Gabala kétséget sem hagyott, hogy melyik a jobb csapat, már a hetedik percben vezetést szerzett és a folytatásban is egyértelmű fölényben futballozott. A szünet előtt szerzett újabb góllal pedig végleg eldöntötte a továbbjutás kérdését.A második játékrészben is a Gabala akarata érvényesült, az MTK erőtlen próbálkozásai semmiféle veszélyt nem jelentettek a hazai kapura, így az azeriek könnyedén, kettős győzelemmel kerültek a következő körbe.

A múlt heti hazai vereség után Fehéroroszországban 1-0-ra kikapott a Debrecen is a Tarpeda Zsodzinától. A hajdúsági együttes gyakorlatilag a 90 perc alatt semmi veszélyt nem jelentett a rivális kapujára, a fehérorosz csapat viszont az első félidő derekán megszerzett vezetés után már leginkább az eredmény megtartására törekedett. A győztes gólt Vagyim Gyemidovics szerezte a 25. percben. A Tarpeda Zsodzina a következő körben az osztrák Rapid Wiennel találkozik.

Az első félidőben gyakorlatilag semmi veszélyt nem jelentett az ellenfél kapujára a Debrecen, amely ráadásul még kilátástalanabb helyzetbe került a 25. percben. A Tarpeda ugyanis ekkor szerezte meg a vezetést, az előny birtokában pedig kényelmesen visszaállt védekezni, rendre rombolta a játékot, így a magyar csapatnak esélye sem volt kibontakozni. A szünet után sem változott a játék képe, sőt a fehéroroszok a 60. percben kapufáig jutottak, miközben a hajdúsági együttesnek gyakorlatilag helyzete sem volt. Az első igazi debreceni helyzetre a 84. percig kellett várni, gól azonban ekkor sem született, két perccel később aztán megint a Tarpeda lőtt kapufát. A mérkőzés összképe alapján a fehéroroszok megérdemelten jutottak tovább a fásultan, ötlettelenül és támadásban szinte semmit nem mutató DVSC-vel szemben.

A Videoton volt az egyetlen magyar csapat, amely hazai pályán nyerni tudott az első körben, így eséllyel utazott a visszavágóra. A székesfehérváriak nem okoztak csalódást, a Csukaricski otthonában 1-1-es döntetlent értek el - és továbbjutottak.  A szerb együttes az elefántcsontparti Ismael Fofana révén szerzett vezetést a 13. percben, a székesfehérváriak pedig Géresi Krisztián góljával egyenlítetteka 76. percben. Az egyedüliként versenyben maradt magyar csapat a liechtensteini Vaduzt búcsúztató dán Midtjyllanddal találkozik a selejtező harmadik fordulójában.

A Csukaricski kezdte jobban a találkozót és korán sikerült betalálnia, ezzel egyetlen gólra csökkentette a hátrányát. A Videoton ezt követően már jobban futballozott, meg tudta tartani a labdát, és a támadások lehetőségéről sem mondott le teljesen, helyenként pedig irányítani is tudta a játékot, de a szünetig nem született újabb gól.

A folytatásban a Csukaricski birtokolta többet a labdát, de a Videoton szervezetten védekezett, így a hazaiak egyáltalán nem jelentettek veszélyt Kovácsik kapujára. A hajrában aztán az egyik ritka magyar ellentámadás végén Géresi gólja végleg eldöntötte a továbbjutás kérdését.

A román csapatok közül elsőként bemutatkozó Iasi számára komoly gondokat okoztak a két mérkőzés utolsó percei. Miután hazai pályán az utolsó pillanatokban kapott góllal úszott el a csapat 2-1-es győzelme, Splitben a 90. percben kapott találattal kapott ki a Lukács Bőlét végig a soraiban tudó moldvai együttes.

A horvátok Fran Tudor góljával a 22. percben vezetést szereztek, ám négy perccel később Alexandru Ciucur egyenlített. Ezt követően sokáig kardélen táncolt a továbbjutás sorsa, mígnem az első meccsen is csereként betaláló Franck Ohandza a 90. percben meg nem szerezte a győzelmet a hazaiaknak. Ezzel eldőlt, hogy a Split lesz az ellenfele a következő körben az ukrán Olekszandriának.

Európa Liga, második selejtezőkör, visszavágók (összesített):
Gabala -MTK Budapest 2-0 (4-1)
gólok: Zenjov (7.), Weeks (37.)

Tarpeda Zsodzina -Debreceni VSC 1-0 (3-1
gól: Gyemidovics (25.)

Csukaricski -Videoton FC 1-1 (1-3)
gólok: Fofana (13.), illetve Géresi (76.)

Hajduk Split - Iasi 2-1 (4-3)
gólok: Tudor (22.), Ohandza (90.) illetve Ciucur (26.)

A labdarúgó Európa Liga-selejtező harmadik fordulójának párosítása: 

FK Tarpeda Zsodzina (fehérorosz)-Rapid Wien (osztrák)
Gabala FK (azerbajdzsáni)-Lille (francia)
Hertha BSC (német)-Bröndby (dán)
Lokomotiv Zagreb (horvát)-Vorskla Poltava (ukrán)
Saint-Étienne (francia) - AEK Athén (görög)
AEK Larnaca (ciprusi)-Szpartak Moszkva (orosz)
Pandurii Targu Jiu (román) - Makkabi Tel-Aviv (izraeli)
Vojvodina (szerb)-Dinamo Minszk (fehérorosz)
Zaglebie Lubin (lengyel)-Sonderjyske (dán)
Austria Wien (osztrák)-Spartak Trnava (szlovák)
West Ham United (angol)-Domzale (szlovén)
Luzern (svájci)-Sassuolo (olasz)
AIK Stockholm (svéd)-Panathinaikosz (görög)
Istanbul Basaksehir (török)-HNK Rijeka (horvát)
Slavia Praha (cseh)-Rio Ave (portugál)
Osmanlispor (török)-Nömme Kalju (észt)
Heracles (holland)-Arouca (portugál)
IFK Göteborg (svéd)-HJK Helsinki (finn)
Birkirkara (máltai)-FK Krasznodar (orosz)
Aberdeen (skót)-Maribor (szlovén)
Admira Wacker Mödling (osztrák)-Slovan Liberec (cseh)
AZ Alkmaar (holland)-Jannina (görög)
KRC Genk (belga)-Cork City (ír)
KAA Gent (belga)-Viitorul Constanta (román)
Jelgava (lett)-Beitar Jerusalem (izraeli)
Olekszandrija (ukrán)-Hajduk Split (horvát)
Skendija (macedón)-Mladá Boleslav (cseh)
Grasshoppers (svájci)-Apollon Limassol (ciprusi)

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: