2020-04-06 12:52:36• hírek • Bede Emőke / WHO

Tények és tévhitek a koronavírusról

Az új típusú koronavírus terjedésével természetesen megjelentek a különféle tévhitek és összeesküvés-elméletek is, melyek többnyire a közösségi oldalak felhasználóit „fertőzik meg”. Hogy elejét vegye a pandémiával kapcsolatos hamis információk térhódításának, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kiadványban cáfolja meg ezeket.

1. tévhit: Ha 25 Celsius foknál nagyobb hőmérsékletnek teszem ki magam vagy hosszabb ideig napon tartózkodom, nem fertőződhetek meg a koronavírussal.

WHO: Nem számít, hogy mennyire napos vagy meleg az időjárás, az új típusú koronavírussal ettől függetlenül is meg lehet fertőződni. Jól bizonyítja ezt, hogy még azokból az országokból is jelentettek fertőzéseket, ahol folyamatosan magas a hőmérséklet. Ha meg szeretné védeni magát, inkább rendszeresen mosson kezet, és kerülje a szeme, a szája és az orra megérintését.


2. tévhit: A Covid-19-ből nem lehet kigyógyulni.

WHO: A Covid-19-cel diagnosztizált személyek java része kigyógyul a betegségből, szervezetükből teljesen eltűnik a vírus. Amennyiben köhög, lázas vagy légzési nehézségeket tapasztal, telefonon egyeztessen a további lépésekről az orvosával. A megfelelő egészségügyi ellátásnak köszönhetően a páciensek számottevő része teljesen felgyógyul a betegségből.


3. tévhit: Ha 10 másodpercig vissza tudom tartani a levegőt anélkül, hogy köhögnék vagy rosszul érezném magam, azt jelenti, nem vagyok koronavírusos.

WHO: A Covid-19 leggyakoribb tünetei a száraz köhögés, a fáradtság és a láz. Néhány beteg esetében ennél súlyosabb formában is jelentkezhet a betegség, például tüdőgyulladás. A legjobb módja annak, hogy kiderüljön, megfertőződött-e, az a laborvizsgálat. Amennyiben 10 másodpercig vissza tudja tartani köhögés vagy rosszullét nélkül a lélegzetét, az nem jelenti azt, hogy Ön nem szenved Covid-19-ben vagy bármilyen más tüdőbetegségben.


4. tévhit: Az alkoholfogyasztás megvéd a koronavírustól.

WHO: A gyakori vagy túlzott alkoholfogyasztás növelheti az egészségügyi problémák kialakulásának a kockázatát, és természetesen a Covid-19 ellen sem véd.


5. tévhit: A meleg és nedves éghajlatokon az új típusú koronavírus nem terjed.

WHO: A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján a Covid-19-cet okozó vírus bárhol képes terjedni, legyen szó akár forró vagy nedves éghajlatról. Bármilyen éghajlaton is él, tegye meg a szükséges óvintézkedéseket, melynek legjobb módja a gyakori kézmosás, illetve a szemek, a száj és az orr érintésének a kerülése.


6. tévhit: A hideg víz és a hó elpusztítja a koronavírust.

WHO: Semmi okunk azt feltételezni, hogy a hideg víz vagy a hó elpusztítja a koronavírust. A normális emberi testhőmérséklet 36,5 és 37 Celsius fok körül mozog, függetlenül attól, hogy milyen meleg vagy hideg van odakint. A leghatékonyabb védekezési módszer a gyakori kézmosás, melyre tökéletesen megfelel a víz és a szappan, de akár alkohol alapú kézfertőtlenítők is jó szolgálatot tehetnek.


7. tévhit: A forró fürdő megakadályozhatja a koronavírus által okozott Covid-19-et.

WHO: A forró vízben való fürdőzés nem védi meg önt a Covid-19-től, hiszen testhőmérséklete a fürdő vagy zuhany hőmérsékletétől függetlenül 36,5-37 Celsius fok között marad. Mi több, a túl forró víz akár égési sérüléseket is okozhat. A leghatékonyabb védekezési módszer a gyakori kézmosás.


8. tévhit: A koronavírus szúnyogcsípés által terjed.

WHO: Jelen pillanatban nincs olyan információnk vagy bizonyítékunk, mely igazolná, hogy a koronavírus szúnyogcsípés által is terjedne. Az új koronavírus légúti kórokozó, amelyet a fertőzött emberek elsősorban köhögéskor vagy tüsszentéskor a levegőbe juttatott cseppekkel, nyálcseppekkel vagy orrváladékkal terjesztenek. Kerülje a közeli kapcsolatot azon személyekkel, akik köhögnek vagy tüsszentenek.


9. tévhit: A kézszárítók elpusztítják a koronavírust.

WHO: A kézszárítók egyáltalán nem hatékonyak a koronavírus ellen. Kézszárító használata helyett inkább azt ajánljuk, hogy kézmosás után papírszalvétával törölje szárazra a kezét.


10. tévhit: UV-lámpákkal is lehet fertőtleníteni a kezeket.

WHO: Az UV-lámpák nem alkalmasak a kéz vagy más bőrfelületek fertőtlenítésére, ugyanis az ultraibolya-sugárzás bőrirritációt okozhat.


11. tévhit: A test alkoholos vagy klóros anyaggal való permetezése segít elpusztítani a vírust.

WHO: Az egész test alkohollal vagy klórral való permetezése nem jó módszer a koronavírus-fertőzés elkerülésére, ez ugyanis nem öli meg azokat a vírusokat, amelyek már bejutottak a szervezetébe, viszont roncsolja a nyálkahártyát (vagyis a szemet és a szájat) és a ruhát is könnyen tönkreteszi.


12. tévhit: A tüdőgyulladás vagy az influenza elleni oltás megvéd a koronavírustól is.

WHO: Nem, ezek az oltások nem hatérkonyak a koronavírus ellen. Az új vírus annyira különbözik a korábbiaktól, hogy külön védőoltást kell kifejleszteni ellene, de a kutatók már dolgoznak ezen. Annak ellenére tehát, hogy ezek a vakcinák nem tudják felvenni a harcot a koronavírussal, a légzőszervi megbetegedések elleni oltás továbbra is ajánlott.


13. tévhit: Az orr rendszeres sóoldatos öblítése segít megelőzni a Covid-19-et.

WHO: Nem, nincs arra semmiféle bizonyíték, hogy a sóoldattal történő orröblítés védelmet nyújtana a koronavírus ellen. Ugyanez a helyzet a fokhagymafogyasztással is, azaz tudományosan nem bizonyították, hogy véd a koronavírus ellen, noha valóban van némi antimikrobiális hatása.


14. tévhit: A koronavírus csak az idős embereket támadja meg.

WHO: Bármelyik korosztályba tartozó személy megfertőződhet az új típusú koronavírussal, viszont az idősebb személyek és az egyéb egészségügyi problémákkal (pl. asztma, diabétesz, szívbetegségek) is küzdők fokozottan veszélyeztetettek, mivel az ő állapotuk az átlagosnál sokkal súlyosabbá is válhat.


15. tévhit: Az antibiotikum segít megelőzni és kezelni a Covid-19-et.

WHO: Nem, az antibiotikum nem hatásos a vírusok ellen, csak a baktériumokkal tudja felvenni a harcot, tehát az ilyen jellegű készítmények használata a megelőzésben vagy kezelésben nem ajánlott. Ugyanakkor, a kórházi kezelés során elképzelhető, hogy a páciensek antibiotikumot kapnak a bakteriális felülfertőzés elkerülése érdekében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: