2010-06-21 10:45:01• hírek • Szatmar.ro

Horkolás és magas vérnyomás

A magas vérnyomás és a horkolás is népbetegségnek számít. Míg az előbbit néma gyilkosként tartanak számon, az utóbbit éjszakákat megkeserítő, fülhasító zajt produkáló kellemetlenségnek titulálnak.

A Guinness rekordok könyve egy 1993-ban készült mérés alapján Kare Walkert-, mint a leghangosabban horkoló férfit tartja nyilván, aki 93 decibeles hangerővel „trombitált" alvás közben. Viszonyításként ez megfelel egy motorkerékpár által kibocsájtott hangerőnek. A napjainkig rendelkezésünkre álló orvosi kísérletek eredményei alapján beigazolódott, hogy a horkolás jóval gyakrabban fordul elő férfiaknál, mint nőknél. Ugyanakkor tény az, hogy a hipertóniás férfiak háromszor gyakrabban horkolnak, mint azok, akiknek normális a vérnyomása. A horkoló férfiak az esetek többségében nemcsak magas vérnyomástól szenvednek, hanem túlsúlyosak is, ezáltal esetükben az agyvérzés és a szívinfarktus kockázata is jóval nagyobb.

A horkolás hátterében enyhébb esetben mindössze a napi fáradság és a stressz húzódik meg, de az érintettek így is napközbeni lehangoltságra, kialvatlanságra és ingerlékenységre panaszkodnak. A magas vérnyomás a nem megfelelő folyadékbevitellel, a túlzott sófogyasztással és a túlsúllyal is összefüggésben állhat. Abban az esetben, ha a szervezetben ezen értékek magasak, a vérnyomás is a magasba kúszik. Mivel a horkolás, a magas vérnyomás, a szívbetegség, az agyvérzés és a veseelégtelenség közvetlen összefüggésben vannak egymással, már a kezdeti tüneteknél érdemes a családi orvossal konzultálni.


Egy ágyban az ellenséggel: kéz a kézben hipertónia és horkolás

Egy ágyban az ellenséggel: kéz a kézben hipertónia és horkolás


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: