2011-01-07 10:06:41• hírek • MTi

Tengerészgyalogosok indulnak Afganisztánba

Az Egyesült Államok újabb 1400 tengerészgyalogost vezényel Afganisztánba - jelentette be csütörtökön Washingtonban a Pentagon szóvivője, megerősítve az amerikai médiában erről korábban megjelent értesüléseket.

Robert Gates amerikai védelmi miniszter jóváhagyta, hogy újabb tengerészgyalogosokat küldjenek az Afganisztán déli részén folyó offenzíva támogatására. A The Wall Street Journal csütörtöki száma szerint a zászlóalj január közepe táján foglalja el állásait Kandahár környékén. Barack Obama elnök nemrégiben megerősítette, hogy az amerikai csapatkivonás 2011 júliusában kezdődik meg Afganisztánban.

Obama egy évvel ezelőtt 30 ezres erősítést küldött a közép-ázsiai országba, ahol jelenleg mintegy 97 ezer amerikai katona állomásozik. Az új erők Afganisztánba vezénylése meglepetést okozott, mert az Egyesült Államok és a többi NATO-ország a szövetség decemberi, lisszaboni csúcstalálkozóján a meghirdetett tervek szerint 2014-ben befejeződő kivonulás stratégiájáról tanácskozott.

Amerikai tisztségviselők szerint egyébként a csütörtökön bejelentettet csapaterősítés nem lépi át az Afganisztánban harcoló csapatoknak az elnök által korábban megszabott felső határát.
A csütörtöki The Washington Post szerint az Egyesült Államok és a többi NATO-ország rekordösszeget, 11,6 milliárd dollárt költ majd az idén az afganisztáni biztonságra. Ezzel a 2010-ben és a 2011-ben a háborúra fordított büdzsé eléri a 20 milliárd dollárt, ami nagyjából azonos az első hét év alatt felhasznált az összeggel - jelentette ki a lapnak Willam B. Caldwell tábornok, a NATO afganisztáni kiképzőmissziójának parancsnoka. 

A tizedik éve tartó afganisztáni háborúban a tálibok ellen koalíció mintegy 2300 katonája vesztette életét, akiknek kétharmada amerikai volt. Magyarország vesztesége 4 fő.


Az USA 1400 tengerészgyalogost vezényel Afganisztánba
Az USA 1400 tengerészgyalogost vezényel Afganisztánba


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: