2013-09-30 12:08:13• hírek • Szatmár.ro

Templomtornyot avatott a batizi közösség

Hálaadó istentiszteletet tartottak vasárnap délután a Batizon, a helyi református templom tornyának századik évfordulója alkalmából. A helyi közösség életében jelentős esemény fővédnöke Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő volt. A rendezvényen jelen voltak Erdei D. István és Kereskényi Gábor parlamenti képviselők, illetve igét hirdetett Ft. Csűry István püspök.

Zsúfolásig telt a batizi református templom vasárnap, ahol Király Lajos batizi lelkipásztor elmondta, hogy van miért hálát adni, hiszen az elmúlt három esztendőben a Batizi Református Egyházközség rengeteg újítást végzett a templomon és annak környezetében. Mint mondta, a százesztendős torony a régi, működésképtelen mechanikus óra helyett egy digitális vezérlésű, az angol atomórával kapcsolatban lévő időmérő szerkezetet kapott. A kivitelezést Deák László mérnök és csapata végezte, akinek nevéhez a parókia kapuvezérlő rendszerének telepítése is köthető.  - A 132 esztendős padok restaurálását is sikerült véghezvinni, melyeknek szépségét és fényét a gyülekezet tagja, Pintye Sándor fafaragó mester és restaurátor adta vissza. A padok mellett a padlózat és az ugyancsak 132 éve használatban lévő Úr asztala is megújult - hangsúlyozta Király Lajos, aki arról is beszámolt, hogy az elmúlt esztendőben a templom teljes villamossági hálózatának kiépítése is megvalósult.

"Templomtornyot és templomot javított a gyülekezet és a lelkésze. Önmagában véve ez nem is lenne olyan nagy ünnep, hiszen mindenki javít, szépít, de ha arra gondolunk, hogy Európában az elmúlt húsz évben több mint kétezer torony némult el és ürült ki, és ugyanennyi mecsetet építettek, akkor mindjárt érezzük, hogy miért fontos közösségünk életében egy megújított torony" - kezdte ünnepi köszöntőjét Sógor Csaba.  Az EP-képviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy a toronynak mindig fontos feladata volt, mégpedig az, hogy a közösségi élet legfontosabb alkalmára, az istentiszteletre hívja a gyülekezetet.

Az erdélyi képviselő kifejtette, hogy minden gyülekezetben szükség van templomtoronyra, de olyan egyházfőkre is, akik „torony magasan" irányt mutatnak lelki, szellemi fejlődésben és képesek összetartani a közösséget. - A batiziak büszkén követhetik a falu nagy szülöttjének példáját, Batizi András munkásságát  - mutatott rá Sógor Csaba, aki szerint az építkezés során, az is fontos, hogy a gyülekezet is élő közösségé váljon, lelkileg is épüljön.

Batizon hálaadó istentiszteletet tartottak

- Ahhoz, hogy egy gyülekezet fennmaradjon, a hit mellett tudományra is szükség van. Nekünk erdélyi magyaroknak az a feladatunk, hogy hitben és tudományban is gyarapodjunk és másokat is erre biztassunk, mert a mi jólétünk csak akkor teljes, hogyha a mellettünk élők is jól érzik magukat - fejtette ki Sógor Csaba, aki ebben a szellemben és reményben azt kívánta, hogy ez a torony még sokáig szólítsa lelki épülésre a batizi közösséget.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: