2011-10-13 13:53:14• hírek • Póti Orsolya

Templomszentelés a történelmi események emlékére

A szatmárnémeti Szent Mikós Görög Katolikus Egyházközség nemzetközi egyháztörténeti konferenciát rendez október 15-16 között. A konferencia keretében templomszentelésre kerül sor az első szatmári görög katolikus fatemplomot felszentelő De Camillis püspök tiszteletére, ugyanakkor az ő általa tartott zsinatok emlékére.

Az első Szatmárnémeti görög katolikus fatemplomot Monasterli Demeter esperes építtette és Johannes Josephus De Camillis püspök,  Szent Miklós főpap tiszteletére szentelte fel. De Camilis püspök püspökké szentelése után több zsinatot is tartott, kettőt közülük Szatmárnémetiben.

"Ezekre a történelmi eseményekre történő megemlékezés 320. évfordulója emlékére a 2011-es év jubileumi év a szatmári görög katolikus egyházközösség számára. A megrendezésre kerülő „Gyökereink-múltunk-jelenünk. Görög Katolikus jelenlét évszázadai Szatmárnémetiben" című konferencia, valamint a Szent Miklós Templom felszentelése része lesz jubileumi ünnepségünknek." - mondta el Ifj. Pallai Béla a Szatmár.ro-nak.

A hétvégi rendezvény fővédnöke Nm. Ft. Buzau Vasile megyéspüspök, aki ünnepi beszéddel nyitja meg a konferenciát október 15-én, szombat reggel 9 órától a Szent Miklós Görög Katolikus Templom közösségi nagytermében. A püspöki beszéd után történelmi és egyháztörténeti előadások sorozatát hallgathatják az érdeklődők egészen 13 óráig. A konferencia 15 órától kulturális programmal folytatódik és 18 órakor vecsernyével zárul.

Október 16-án, vasárnap délelőtt 10 órától kerül sor a templomszenteléssel egybekötött Szent liturgiára a Szent Miklós Görög Katolikus Templomban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: