2012-02-13 17:15:17• hírek • Póti Orsolya

Hamarosan lezárul a Kálvária felújításának projektje

A Kálvária templom restaurálása és hosszú távú értékesítése elnevezésű projekt kapcsán tartottak február 12-én sajtótájékoztatót a Püspöki Palotában. A projektről, mely lassan a végéhez közeledik, a  „Jézus Szentséges Szíve" román és német nyelvű személyi plébánia vezetői számoltak be a szatmári sajtó képviselőinek.

A rendezvény keretében többek között Román János plébános és projektmenedzser, valamint Schupler Tibor plébános és a Szatmári Római Katolikus Püspökség gazdasági igazgatója ismertette a projekt eredményeit.

A Szatmárnémeti „Jézus Szentséges Szíve" román és német nyelvű személyi plébánia - Kálvária, 2010.06.21. és 2012.02.21. között 20 hónapos időtartamban restaurálási munkálatokon ment keresztül "A Kálvária templom restaurálása és hosszú távú értékesítése" projekt keretén belül. A projekt az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapjának társfinanszírozásában, a Regionális Operatív Program részeként valósult meg a Regionális Fejlesztési és Turisztikai Minisztériummal kötött támogatási szerződés révén.

A projekt befejezését és megvalósítását követően az idelátogató turisták, de Szatmárnémeti lakosai is, egy olyan helytörténeti jelentőségű templomot találnak, amely minden műemlékvédelmi normának és standardnak megfelel, ugyanakkor rendelkezik a turisztikai célpontok szükséges eszközeivel.

"A felújítás összértéke 6.550.619,62 lej. A vissza nem térítendő pénzügyi támogatás összege 5.408.206,44 lej, amelyből 4.690.791,30 lej a FEDR hozzájárulás, és 717.415,14 a nemzeti támogatás. A projekt általános célja a Kálvária templom hosszú távú értékesítése volt, helyi és regionális turisztikai vonzerejének emelésével." - mondta el Román János plébános.

A Kálvária templom 1844-ben épült az egykori Castrum Zotmar vár templomának helyén, a Doboló dombnak nevezett magaslaton, a város történelmi magjában. 1908 és 1909 között újjáépítették.

Hosszú távú értékesítése során megvalósult az épület szerkezetének megerősítése; jelentősen erodálódott alapjának és struktúrájának javítása; a külső és belső díszítőelemek restaurálása és tartósítása; az épülethez tartozó egységek modernizálása - olyan módon, hogy a környezet hangulatába beleilledjenek; a turisták, köztük pedig a mozgássérültek számára fontos kiegészítők felállítása; a templomot körülvevő udvar rendezése és értékesítése a város számára, különösképp mivel a templom és környezete Szatmárnémeti történeti és kulturális szempontból fontos, védelem alatt álló műemlékei közé tartozik.

A konszolidálási munkálatok során sikerült a templom épületének szerkezetét megerősíteni. A fővállalkozó egy innovatív, Romániában eddig kevéssé használt technológiát alkalmazott, amikor az alapot 7-9 m mélységben befecskendezett polimer anyaggal rögzítette. Az említett anyag alkalmazása több szempontból is indokolt volt. Egyrészt mivel a templomot egy magaslatra építették, másrészt ismert, hogy a talaj összetételének fő alkotója agyag, amely a nedvességváltozásra mechanikai feszültséget okoz az épület alapjában, összehúzódó-kitáguló tulajdonsága révén. Polimer alapú anyaggal való átitatása az épületet megtartó területnek biztosította annak stabilitását és csökkentette a jövőbeli degradálódás esélyét.

Az elvégzett munkálatok szükségességét indokolta a templom műemlék státusza, így az eredeti állapot visszaállításához restaurálni kellett a templom falfestményeit, vitráliáit, és az udvar 14 stációjának festményeit is. Említésre méltó a tornyok tetőzetének és födémének javítása, a templom nedvesség- és hőszigetelése, az elektromos vezetékek és berendezések cseréje, az épületet ellátó vízvezetékek és csatorna cseréje, a fűtés rendszerének modern és hatékony készülékekkel való ellátása, a biztonsági és tűzvédelmi rendszer kiépítése.

A templom orgonáját, a bútorzatot és a fából készült berendezéseket is felújították, a liturgikus tér világítását meleg fényű reflektorokkal és lámpákkal valósították meg, míg a külső világítást rejtett reflektorok végzik, kiemelve a neogótikus épület magasba szökellő dinamikáját.

A technikai megoldások között a harangozás automatizálása és a harangok tartószerkezetének megerősítése szintén fontos eredményként említhető, míg az udvar tekintetében a tájrendezés emelte tovább a műemlék értékét.

''A műemléklistán szereplő Kálvária bekapcsolása a helyi turizmus körébe emelni fogja látogatói forgalmát, közvetlen hatást gyakorolva a környék turizmusára, és közvetett hatást a gazdasági növekedésére, (megnövekedett bevétel a környékbeli üzletek, éttermek, kávéházak számára, hangsúlyozottabb kihasználás a város szállodáinak). A projekt megvalósítása hosszú távon, remélhetőleg növeli a templomot megtekintő turisták arányát 8%-al, és bevonza Szatmárnémeti látogatóinak 20%-át." - nyilatkozta Schupler Tibor plébános.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: