2010-08-13 10:47:16• hírek • Szatmár.ro

Templomszentelés Lajosvölgyihután

Szombaton szentelik fel a Lajosvölgyihután  épített római katolikus templomot.

Szombaton, augusztus 14-én, 11 órától kerül sor a lajosvölgyihutai templom felszentelésére. Ahogy a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye 2006-ban kiadott Jubileumi Sematizmusa írja, a település - Lajosvölgye - első lakosai az ország különböző vidékeiről toborozott kőszén- és vasbányászok, kohászok voltak. A telepítő Kovács Lajos már 1858-ban szorgalmazta, hogy az Avas 17 községében elszórtan élő párszáz katolikus lelki gondozása céljából Lajosvölgyihután katolikus plébánia alakuljon.

A plébániát 1863-ban alapították meg. Kápolnát a plébánia épületében rendeztek be. Mivel a munkások elköltözésével a hívek száma jelentősen csökkent, 1877-ben a plébániát ideiglenesen Józsefházához csatolták, s 1913-ban lett újra független plébánia. Az ekkor épített lelkészlak egy részéből, illetőleg hozzáépítéssel a világháború után templomot alakítottak ki.

A mai plébániát 1980-ban építették. A hívek 1992-ben egy új templom építését határozták el. A püspöki jóváhagyás és az építkezési engedély megszerzését követően, Varga Lajos mérnök tervei alapján, 1993-2003 között felépült a templom. A szentmisét augusztus 15-én már ebben a templomban mutatták be és azóta is itt tartanak szentmiséket. A Nepomuki Szent János titulussal rendelkező templom viszont az elmúlt években folyamatosan gazdagodott, nemrég új berendezést, szentélyt kapott.

Felszentelése különleges ünnep lesz a település román ajkú katolikus közösségének, mely a templomot már évek óta látogatja és tavaly, advent negyedik vasárnapján már megélhette az oltár és az ambó szentelését. A templomszentelési szertartást és a szentmisét, melyre szeretettel várják az egyházmegye híveit, Nm. Ft. Schönberger Jenő püspök celebrálja majd.


A templom oltára
A templom oltára


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: