2005-09-01 23:57:15• hírek • Szatmar.ro

Ásatás Ákoson

A kutatócsoport a templom környékén középkori leleteket tárt fel.

Ákoson a napokban fejeződött be az az ásatás, mely a helyi nevezetes templom környékén tárt fel középkori leleteket. Az ásatást az tette indokolttá, hogy a templom mellett vízelvezető árkot és két gyűjtő medencét építenek, az épület megmentése érdekében.
Az ásatás során középkori temetkezésekhez köthető emberi csontvázakat, illetve ezek mellett pénzérméket, ékszereket és ruházati kiegészítő tárgyakat tártak fel. Szőcs Péter, a Szatmár Megyei Múzeum igazgatóhelyettese a Szatmár.ro kérdésére elmondta:

1998 óta, megszakításokkal öt kutatási szakasz volt, az idén mintegy 10 napig tartott. A munkálatot nagyon felgyorsította, hogy a kolozsvári egyetem három régészhallgatója is részt vett a csapatban. A templom közvetlen környezetében ezzel lezárult az ásatás. A folytatásra két lehetőség kínálkozik. Prospekciós módszerekkel (geomágneses eszközökkel) feltérképezni  a templom tágabb környezetét, illetve a templom belsejében folytatni a munkálatot, a korábbi építési fázisok feltárásával. (Szatmár.ro)

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: