2010-06-27 13:25:03• hírek • Szatmár.ro

Béltek: templombúcsú

Szent László napján templombúcsút tartottak Krasznabélteken.

A vasárnapi, ünnepi szentmisén Erik testvér, a kaplonyi ferences rendház tagja a templom névadójának tevékenységét, istenhitét példaként állította a mai generáció számára, kiemelve: Szent László élő szövetséget kötött az Istennel, és ellenségeit nem legyőzte, hanem meggyőzte - azaz a jó ügy mellé állította. A szerzetes szerint így kellene élnie a ma emberének is, hiszen a harag, a dac, a mindennapos sértődések oda vezetnek, hogy falakat emelünk magunk köré.

- Nem egymás bírái, hanem életet adó társai kellene legyünk, úgy, hogy vicsorgó ellenségekből szövetségesekké váljunk, erőt merítsünk egymás hitéből. Ezért van szükség a templombajárásra ahelyett, hogy otthon, egyedül elmondjuk imánkat Isten felé -  mondta el Erik testvér.

A vendégplébános szolgálatát dr. Ágoston Ferenc, helybeli pap köszönte meg ezt követően, majd ő is méltatta Szent László tevékenységét, példamutatását. A hívek a templom előtt még sokáig beszélgettek egymással, a férfiak az eszmecserét — az ősi, krasznabélteki hagyománynak megfelelően — a borospincében folytatták. Bár évtizedekkel ezelőtt a településről Németországba elszármazottak többsége igyekezett jelen lenni ezen a helyi, nagy ünnepen, az utóbbi időszakban egyre kevesebben vesznek részt szülőfalujuk templomának búcsúünnepén.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: