2019-06-27 05:56:19• hírek • közlemény

Templombúcsúk és az egyházmegye búcsúja

Az idei Jézus Szíve búcsú magyar nyelvű nagymiséjének szónoka Varga László kaposvári megyéspüspök lesz.

Június 28-án, pénteken lesz Jézus Szent Szíve ünnepe, amikor az érkörtvélyesi, nagytarnai és tiszaveresmarti templomok ünneplik búcsújukat. Érkörtvélyesen és Nagytarnán tizenegy órától kezdődik a szentmise - előbbi helyen Starmüller Ferenc csomaközi plébános mond szentbeszédet, Nagytarnán pedig Luczás Antal Lóránt, a Szent Család egyházközösség plébánosa. Tiszaveresmarton szintén pénteken, de este hat órától tartják a templom búcsúját Turtureanu Róbert máramarosszigeti segédlelkész prédikációjával.


Az egyházmegye búcsúját, a hagyományoknak megfelelően idén is az ünnepet követő vasárnapon tartják. Június 30-án, a román nyelvű ünnepi szentmisét a szintén Jézus Szíve tiszteletére szentelt és búcsúját ünneplő Kálvária templomban reggel nyolc órától Diacu Anton bákói plébános mutatja be; a német nyelvű szentmisét pedig fél tíztől ugyanott Román János, az Egyházmegyei Caritas Szervezet vezérigazgatója celebrálja. 



A székesegyház előtt felállított pódiumon, Szatmárnémeti régi főterén tizenegy órától tartják a búcsús nagymisét, melynek meghívott szónoka idén Varga László kaposvári megyéspüspök. A Jézus Szíve búcsú az egyházmegye búcsúja, legnagyobb zarándokalkalma, melyre országhatárokon túlról - elsősorban a Szatmári Egyházmegye egykori, jelenleg Magyarországhoz és Ukrajnához tartozó területeiről - is érkeznek minden évben. Szatmárban a Jézus Szíve-tiszteletet a jezsuiták honosították meg. 1858-as, második letelepedésüket követően a Kálváriát tették meg a régióban a tisztelet központjává. 1899-ben már az egész egyházmegyét Jézus Szívének ajánlotta Meszlényi Gyula püspök. 1909. június 6-án, az átépített Kálvária templomot Boromisza Tibor püspök Jézus Szíve tiszteletére szentelte fel, gondozását pedig a Jézus Társasága szerzeteseire bízta, megerősítve így Szatmárnémetit a régió Jézus Szíve tiszteletének központjaként, egyházmegyei zarándokhelyként. 1999-ig a Kálvária templomban, illetve annak udvarán mutatták be a búcsús nagymisét, attól az évtől azonban a magyar nyelvű búcsús misét áthelyezték a székesegyház előtti térre. Évről-évre több ezren látogatnak ide, 2011. július 3-án a búcsú keretében avatták boldoggá Scheffler János vértanú püspököt.


Ma is változatlanul élő, lüktető Jézus Szívének tisztelete a régióban. Generációk jártak és járnak együtt a búcsús szentmisére, amely ma is biztos pont, lelki megújulási lehetőség a híveknek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: