2012-12-05 11:40:49• hírek • Szatmár.ro

Templombúcsúk december elején

December első felében a Szatmári Egyházmegye több pontján tartanak búcsút.

December 8-án Szűz Mária Szeplőtelen Fogantatásának ünnepe lesz. Ezen a napon a szatmárnémeti Zárda templom, a szinérváraljai templom és az erdődi Zárda kápolna ünnepli búcsúját.

A szatmárnémeti Zárda templomban három napos felkészülés előzi meg  a szombati búcsút. Szerdán, csütörtökön és pénteken este hat órás kezdési időpontokkal Ft. Egeli Ferenc püspöki titkár tart a szentmisék alkalmával elmélkedéseket, majd szombaton este szintén hat órától Nm. Ft. Schönberger Jenő püspök főcelebrálásával, és Ft. Egeli Ferenc szentbeszédével tartják a búcsúmisét.

Az erdődi Zárda kápolna búcsúmiséjét szombaton, reggel tíz órától tartják. A szinérváraljai Szeplőtelen fogantatás templom búcsúja is az ünnep napján lesz. Reggel kilenc órától Ft. Frantz Felix, az avasfelsőfalui Krisztus Király egyházközösség plébánosa, minorita házfőnök szentbeszédével román nyelven, tizenegy órától pedig Ft. Schupler Tibor, a Kálvária templom német közössége plébánosának szentbeszédével magyar nyelven mutatják be a szentmisét.

A szeplőtelen fogantatás egy katolikus hittétel, amely szerint Szűz Mária már édesanyja, Szent Anna méhében szeplőtelenül, vagyis eredendő bűn nélkül fogant. Az immakuláció olyan kiváltság, amelyet a római katolikus egyház csak Szűz Mária esetében ismer el. Az egyház régi időtől kezdve hitte, hogy Mária szeplőtelenül fogantatott, e tant dogmává azonban csak IX. Piusz pápa emelte 1854. december 8-án. Azelőtt csak úgynevezett „ajánlott tétel" volt, de a hívek is kegyelettel ragaszkodtak hozzá.

December 6-án, Szent Miklós ünnepén tartja búcsúját a nagybányai minorita templom. Az ünnepi szentmisére délután hat órától kerül sor Ft. Beşleagă Iosif, az avasfelsőfalui Krisztus Király plébánia segédlelkészének szentbeszédével.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: