2010-02-16 14:42:06• hírek • Parajdi Andrea

Lesz miből elkezdeni a Zárda modernizálását

Kormánypénzt szerzett a Szatmár Megyei RMDSZ a Kölcsey Ferenc Főgimnázium új épületének modernizálására. A szövetség helyi illetőségű szenátora és parlamenti képviselői azt ígérték 140 ezer eurót utalnak épületfelújításra.

Ahogyan az ismert, az új tanévet már nem a jelenlegi épületében kezdi meg a Kölcsey Ferenc Főgimnázium, mivel a Református Egyház tulajdonában lévő ingatlant a Református Gimnázium veszi birtokába. A Kölcseynek költöznie kell a Zárda két épületszárnyába. Az épület egyik részében, a Cosbuc utca 2 szám alatt, jelenleg az Aurel Popp Képzőművészeti Líceum működik, amely - helyét a Kölcseynek átadva - a Speciális Iskola ingatlanjába költözik át. Ez az épületrész alkalmas az oktatási tevékenység kifejtésére, azonban a Zárda másik szárnya korszerűsítésre szorul.

Kereskényi Gábor alpolgármester a Szatmár.ro-nak elmondta, mivel év elején a képviselők és szenátorok fejenként 70 ezer euró sorsáról dönthetnek, a helyi RMDSz megkérte a Szatmár megyei parlamenti képviselőket, Erdei D. Istvánt, és Varga Attilát, valamint Günthner Tibor szenátort , hogy a közösen rendelkezésre álló összegük kétharmadát, azaz 140 ezer eurót ajánljanak fel az iskolafelújítás céljára. „Mindnyájunknak fontos, hogy rendezve legyen ennek a magyar tanintézménynek a sorsa, éppen emiatt a Bukarestben lévő helyi politikusaink is készséggel mondtak igent a kérésünkre" - magyarázta az alpolgármester.

Kereskényi arról is tájékoztatott, hogy első körben a Speciális Iskolát modernizálják, amely körülbelül 500 ezer lejbe kerül, és amelyet helyi pénzekből fognak finanszíroznak. Ezt követően látnak hozzá a Zárda, Stefan Cel Mare 13. szám alatti szárnyának rendbetételéhez, amelyhez legalább 12 millió lej kellene ( 3 millió euró), tehát a mostani 140 ezer eurós kormánypénz a munkáltok elkezdését teszik majd lehetővé. A helyi tanács emellett még idén 300 ezer lejt elkülönít erre a célra.

-Amennyiben szeptemberig nem oldódik meg a Zárda szárnyának rendbetétele, akkor egyelőre a Kölcsey két helyen fog működni: megy a Művészeti Líceum helyére, illetve marad a jelenlegi épületének új szárnyában - mondta Kereskényi.


Ha a Zárda másik szárnyát nem sikerül szeptemberig modernizálni, ebben a két épületben működik tovább ideiglenesen a Kölcsey Ferenc Főgimnázium
Ha a Zárda másik szárnyát nem sikerül szeptemberig modernizálni, ebben a két épületben működik tovább ideiglenesen a Kölcsey Ferenc Főgimnázium


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: