2014-08-01 14:14:15• hírek • Szatmar.ro

Templombúcsúk augusztus elején

Augusztus első tíz napján az egyházmegye nyolc pontján is templombúcsút ünnepelnek.

Porciunkula-búcsúra készülnek a ferencesek. Erre, minden évben az assisi Porciunkula-kápolna fölszentelésének emléknapján kerül sor. A történet szerint, a rendalapítónak egy alkalommal a kápolnában megjelent az Úr Jézus és a Szűzanya, és biztatták, hogy kérjen valami nagy kegyelmet. Ferenc azt kérte, hogy aki ezt a kápolnát meglátogatja, teljes búcsút nyerhessen. A kérés rendkívüli volt, de az Úr Krisztus helybenhagyta, és Ferencet a pápához utasította. III. Honorius 1216-ban teljesítette Ferenc kérelmét, és augusztus 1-jén déltől másnap estig minden esztendőben a szenvedő lelkekért is felajánlható teljes búcsút engedélyezett azoknak, akik felkeresik a Porciunkula- kápolnát, gyónnak, áldoznak és imádkoznak a pápa szándékára. A pápák később a porcinkula-búcsú tartásának jogát megadták valamennyi ferences és klarissza templomnak.

Kaplonyban a porciunkula kápolna felszentelése napján, augusztus 2-án tartják a búcsúmisét, tizenegy órától Ft. Dr. Tempfli Imre stuttgarti magyar lelkész szentbeszédével.

Augusztus 5-én Havas Boldogasszony ünnepe, mely eredetileg a Szűzanya római főtemplomának, a négy patriarchalis bazilika egyikének - Beata Maria Virgo ad Nives, ismertebb olasz nevén Santa Maria Maggiore - fölszentelési évfordulója. A középkori Rómában szokás volt, hogy Mária-ünnepeken a Santa Maria Maggiore-bazilikában mise közben hófehér rózsaszirmokat hullattak a hívek közé. Ez abból a legendából táplálkozik, miszerint egy gyermektelen, dúsgazdag jámbor házaspár templomot akart építtetni. Mária forró nyári éjszakán megjelent álmukban és tudtukra adta, hogy oda építsék, ahova másnap reggel hó esik. Ugyanezt az álmot látta Liberius pápa is. A hó az Esquilinus hegyére hullott, a templom fel is épült. Ez a legenda azután a Mária-ünnep már említett „havi" nevét is ihlette.

A Szatmári Római Katolikus Egyházmegyében a mezőfényi kápolna titulusa Havas Boldogasszony. Búcsújára az ünnep napján, 5-én este fél nyolctól kerül sor. A hívek ugyanakkor már este hatkor elindulnak a kápolna felé, mindenki a hozzá legközelebb levő keresztnél elmondja az első tized rózsafüzért, majd, ahogy a csoportok találkoznak, bevárják egymást a haladásban, már együtt imádkoznak tovább az út melletti kereszteknél, a kápolnához érve pedig befejezik a rózsafüzért.

Augusztus 6-án van Urunk színeváltozásának ünnepe, amely a Tábor-hegyi megdicsőülésre irányítja tekintetünket, amikor Jézus maga mellé vette Pétert, Jakabot és Jánost, és külön fölvitte őket egy magas hegyre. Ekkor színében elváltozott előttük, ruhái fényesek lettek, ragyogó fehérek, mint a hó. A hegyen megjelent nekik Illés és Mózes akik Jézussal kezdtek beszélgetést. Péter a csoda hatására azt kérte Jézustól, hadd maradjanak ott: ,,Mester, jó nekünk itt lenni! Csinálunk három sátrat, neked egyet, Mózesnek egyet és Illésnek egyet!" (Lk 9,33). Erre felhő szállt alá, beborította őket, és a felhőből szózat hallatszott: ,,Ez az én szeretett Fiam, őt hallgassátok" (Lk 9,35). Mire körülnéztek, már senki mást nem láttak a közelükben, csak Jézust.

Urunk színeváltozása a szatmárudvari és a sándorhomoki templomok titulusa. Szatmárudvariban az ünnep előtt három nappal, augusztus 3-án, vasárnap ünnepel a közösség. A búcsúmise tizenkét órától kezdődik, és Ft. Mártin Lőrinc címzetes esperes mond szentbeszédet. A sándorhomoki búcsúmisét az ünnep napján, augusztus 6-án, szerdán, tizenegy órától tartják, Ft. Molnár Eduárd pusztadaróci i.h. lelkész prédikációjával.

Augusztus 7-én Szent Dónátot ünnepli az egyház. Ókeresztény püspök - egyes források szerint katona - volt, aki a közép itáliai Arezzo püspökeként 362-ben szenvedett mártíromságot. A legenda szerint Donát kezéből egy mise alkalmával a pogányok kiütötték a szent kelyhet, ami a földre esett és darabokra tört. Donát összeszedte a kehely szilánkjait, szomorúan az oltárra helyezte, majd imádkozni kezdett. Kis idő múlva a kehelydarabok összeforrtak és Donát kezében ismét egyé váltak. Amikor 1652-ben ereklyéit Rómából a Rajna-vidéki Münstereifel városába vitték, a kísérő papot villámcsapás érte, de semmi baja nem történt. Ezt a csodát Szent Donát közbenjárásnak tulajdonítják. Éppen ezért Szent Donáthoz különösen az elemei károk ellen fohászkodnak - villámcsapás, jégeső. Kultusza a Rajnai borvidéken a legerőteljesebb. Szent Donát szobrát főként a szabadban, utak mentén emelték, máskor sokalakos Mária-oszlopokon, Szentháromság-emlékeken szerepel.

A Szatmári Egyházmegyében az erdődhegyi és a Túrterebes kishegyi kápolnák titulusa Szent Dónát.  Ennek megfelelően, Erdődhegyen augusztus 10-én, vasárnap délelőtt tizenegy órától lesz az ünnepi szentmise Ft. Ulmer Mihály szakaszi plébános ünnepi szónoklatával, Túrterebes kishegyen pedig ugyanazon a napon, tizenkét órától, Ft. Kühn Pál tiszteletbeli kanonok prédikációjával.

Augusztus 10-e Szent Lőrinc emléknapja. Ő II. Szixtusz pápa diakónusa volt. Amikor a pápát 258. augusztus 6-án elfogták, rá bízta az egyház kincseit azzal, hogy ossza szét az egészet a szegények között - egyúttal megjósolta, hogy három nappal utána Lőrinc is mártíromságra jut. Valóban a pápa után három nappal, 258. augusztus 10-én halt vértanúhalált. Szent Lőrinc napján Misztótfalun tartanak búcsúmisét este hattól, Ft. Tatár Zoltán kisdengelegi i.h. lelkész szentbeszédével.

Augusztus 14-én emlékezik meg az egyház Szent Maximilian Kolbe-ről, az újságírók védőszentjéről. Napilapot is irányított, katolikus rádióállomást alapított. 1939-ben a Gestapo letartóztatta, 4 hónapig volt börtönben. Amatőr rádiósként a németeket elítélő üzeneteket sugárzott. Zsidó menekülteket is bújtatott. 1941. február 17-én Varsóban újra börtönbe került, majd május 20-án a nácik az auschwitzi koncentrációs táborba deportálták. Augusztus 1-jén a tábor 14-es barakkjából megszökött rab miatt bosszúból megtizedelték a foglyokat. Ennek során Franz Gajowniczek, egy többgyermekes családapa helyett önként vállalta a halált. A tizedeléssel kiválogatott foglyokat egy félig földbe ásott halálbunkerbe zárták össze, hogy lassú éhhalál végezzen velük. A bunkerből mindvégig hallatszott az imádság és az ének, amit Kolbe atya vezetett a halálraítéltek között. Két hét után már csak ő volt életben (böjthöz szokott szervezete bírta az éhezést), Nagyboldogasszony vigíliáján egy injekcióval oltották ki életét.

A Szatmári Római Katolikus Egyházmegyében Szárazberek római katolikus templomának a titulusa Szent Maximilian Kolbe. Búcsújára az ünnep előtt négy nappal, 10-én kerül sor délután kettőtől, Ft. Jakab Norbert, a szatmárnémeti Szent Antal egyházközösség plébánosának prédikációjával.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: