2017-05-25 08:11:51• hírek • Szatmar.ro

Templombúcsúk áldozócsütörtökön

Urunk mennybemenetelének ünnepén tartják a szatmárnémeti Székesegyház és a krasznaterebesi templom búcsúját.

Az ősegyház a IV. századig a Szentlélek eljövetelével együtt, pünkösdkor ünnepelte Urunk mennybemenetelét. Később a Szentírásból ismert, húsvét utáni 40. napra került. 1918-ig a húsvéti szentáldozás határnapja volt; ebből ered az egyedülálló magyar név, áldozócsütörtök.

Az Apostolok Cselekedetei szerint Jézus negyven napon át, többszöri megjelenésével bizonyította feltámadását, majd a negyvenedik napon megparancsolta apostolainak, hogy ne távozzanak Jeruzsálemből, míg "néhány nap múlva" meg nem kapják a Szentlélek ajándékát. Ezután szemük láttára felemelkedett, mígnem felhő takarta el Őt a szemük elől. Két angyal magyarázta meg a tényt az apostoloknak: amint Jézus a mennybe emelkedett, úgy jön el majd ismét. Az Egyház tehát a húsvét utáni negyvenedik napon - vagyis húsvét hatodik vasárnapja utáni csütörtökön - ünnepli e misztériumot.

A Szatmári Egyházmegyében a Székesegyház, valamint a krasznaterebesi templom titulusa „Urunk mennybemenetele”. Krasznaterebesen május 25-én, délelőtt tizenegy órától tartják a búcsúmisét Tatár Zoltán János kisdengelegi plébános szentbeszédével, a Székesegyházban pedig szintén áldozócsütörtökön, este hét órától kezdődik a püspöki szentmise, itt Pakot Géza SJ, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum spirituálisa mond szentbeszédet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: