2008-04-30 23:02:58• hírek • Szatmar.ro

Különjárat a búcsúra

 Különvonat indul Budapestről, a Keleti pályaudvarról a csíksomlyói pünkösdi búcsúra.

Különvonat indul Budapestről a csíksomlyói pünkösdi búcsúra - tájékoztatott Tánczos Barna. A szállításügyi államtitkár közbenjárásának, valamint a Román Államvasutak (SNCFR) és a Magyar Államvasutak (MÁV) megállapodásának köszönhetően a Keleti pályaudvarról induló szerelvény végállomása várhatóan Csíkrákoson lesz.

Az Erdély szívén áthaladó, a mintegy ötszáz zarándokot szállító szerelvényt Hargita megyébe érkezve, a gyergyószárhegyi állomáson Tánczos Barna szállításügyi államtitkár, és Borboly Csaba, a Hargita megyei tanács alelnöke fogadja. Tervek szerint a MÁV tulajdonát képező szerelvényt rendhagyó módon nem egy romániai, hanem egy magyarországi mozdony húzza majd.

Az RMDSZ-es államtitkár a csíksomlyói búcsú eseménysorozatának részeként kiemelte a gyimesbükki vasútállomás kétnyelvű, magyar-román emléktábla-avató ünnepségének fontosságát, hiszen a helyi önkormányzat és a magyarországi alapítványok által kezdeményezett, Pfaff Ferenc emlékére állított márványtáblának méltó elhelyezését a román hatóságok évekig megakadályozták.

Az államtitkár szerint Pfaff Ferencről igen keveset tudnak az emléktábla felállításának ellenzői. A mohácsi születésű építész, műegyetemi tanár nevéhez számos jelentős vasútállomás tervezése fűződik, többek között a gyimesbükkié is. Az emléktábla-avató ünnepséggel párhuzamban a helyszínen vasúti kiállítás-megnyitóval is várják az érdeklődőket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: