2010-04-29 10:56:16• hírek • Szatmár.ro

Templombúcsúk a májusi hónap elején

A Szatmári Római Katolikus Egyházmegye hat pontján is templombúcsúra kerül sor a májusi hónap elején.

Május elsején tartjuk „Szent József a munkás" ünnepét, melyet 1955 május 1-én rendelt el XII. Piusz pápa. A Szatmári Egyházmegyében Halmi és Pusztadaróc templomainak titulusa „Szent József a munkás". Ennek megfelelően Halmiban 1-én 11 órától tartanak búcsúmisét Ft. Ilyés Csaba ugocsai esperes, a túrterebesi Nagyboldogasszony egyházközség plébánosának ünnepi szónoklatával, míg Pusztadarócon szintén 11 órától Ft. Vakon Zsolt nagyváradi püspöki titkár mond majd szentbeszédet.

Május 3-án, Szent Kereszt Megtalálása ünnepén emlékezünk meg az eseményről, amikor 320 szeptember 14-én, Nagy Konstantin császár édesanyja, a később szentté avatott Ilona kezdeményezésére kiásták a három keresztet a Kálvária földjéből. A legenda szerint a Pilátus által készítettett INRI tábla külön került elő, ezért, hogy eldöntsék: melyik Krisztus keresztje, Makárius jeruzsálemi püspök mindhármat hozzáérintette egy halálos beteg asszonyhoz. Az egyiktől az asszony meggyógyult, így azt elfogadták a Megváltó keresztjeként. „Szent Kereszt Megtalálása" az Iriny-i és a csanálosi templom titulusa, így Irinyben május 2-án délután egy órától kerül sor búcsúmisére Ft. Ulmer Mihály plébános celebrálásával, Csanáloson pedig az ünnep napján, 11 órától kezdődik a búcsúmise Pátya Elemér kőröskisjenői plébános (Temesvári Egyházmegye) ünnepi szónoklatával.

Május 4-én Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének ünnepe lesz. Flórián tradicionális katonai családból származott. A 3. század második felében élt, ekkor vette fel a keresztény hitet. Diocletianus császár uralma alatt, 303-ban újra kitört az egyházüldözés. Amikor Flórián tudomást szerzett arról, hogy az Enns-parti Laureacumban (ma: Lorch) fogságba ejtettek 40 keresztényt, a foglyok segítségére sietett. A városba érkezés előtt nyíltan megvallotta keresztény mivoltát, ezért elfogták és bíróság elé állították. Egykori katonatársai vitték a bíró elé. Büntetésként megbotozták, majd arra ítélték, hogy kővel a nyakában az Enns-be dobják. Az ítéletet 304. május 4-én hajtották végre: az Enns hídjáról taszították le Flóriánt.

A Szatmári Egyházmegyében a szakaszi templom titulusa Szent Flórián. Búcsújára az ünnep napján, tizenegy órától kerül sor Ft. Egeli Ferenc ünnepi szónoklatával. A mezőfényi kápolna is ezen a napon ünnepli a búcsúját. Az ünnepi szentmiséjén Starmüller Ferenc plébános megáldja majd a község új tűzoltóautóját és fellép a fúvószenekar is.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: