2009-06-21 13:51:50• hírek • Parajdi Andrea

Templombúcsú Jézus Szíve ünnepén

Több mint száz éve annak, hogy a régióban Szatmár lett a Jézus Szíve tisztelet középpontja. A hagyományokat megőrizve, az egyházmegye azóta is minden évben megtartja az ünnepélyes templombúcsút, amelyre hívek ezrei látogatnak el.

Román, német és magyar nyelvű szentmisékkel ünnepelték a Jézus Szíve búcsút Szatmárnémetiben. Az eseményre a megye több pontjairól is érkeztek hívek, hogy a jeles napon a szentmisék után körmenettel tisztelegjenek. A templombúcsún helyi és megyei vezetők is jelen voltak, valamint a kolozsvári magyar főkonzul, és a bukaresti magyar nagykövet is városunkba érkezett.

Reggel 8 órától a Kálvária Templomban IPS. Ioan Robu bukaresti érsek celebrálta a román nyelvű misét. Ezután Nm. Ft. Böcskei László, nagyváradi püspök tartott német nyelvű szentmisét. A több ezer hívet tömörítő főmisét a Székesegyház előtti téren 11 órai kezdettel Eminenciás Erdő Péter bíboros érsek celebrálta.


A főmisét a Székesegyház előtti téren Eminenciás Erdő Péter bíboros érsek celebrálta.
A főmisét a Székesegyház előtti téren Eminenciás Erdő Péter bíboros érsek celebrálta


A Jézus Szíve búcsú alapjai a jezsuiták idejére vezethető vissza. 1868-ban a Jézus Társaságokhoz tartozó atyák, létrehozták a Jézus Szíve Társulatot, hogy a hívek lelki életét támogassák. XIII.Leó pápa ezt követően elrendelte az egyházmegye felajánlását Jézus Szívének. Először 1899-ben Meszlényi Gyula püspök tett eleget a pápai előírásoknak a Kálvária Templomban. A búcsú hagyományát az indította el, amikor 1909-ben átépítették a templomot majd Jézus Szíve tiszteletére szentelték fel.

A vasárnapi ünnepséget szoboravatással zárták, amelyet az erdődi plébánián Bakócz Tamás tiszteletére helyeztek el.

Képgaléria:


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: