2011-03-18 12:55:32• hírek • Szatmár.ro

Templombúcsúk Szent József ünnepén

Szent József, Szűz Mária Jegyese ünnepén a Szatmári Egyházmegye hat pontján tartanak templombúcsút.

Szent József Dávid családjából származott, Mária jegyese volt, amikor az egybekelésük előtt a Szűz méhében fogant a Szentlélektől. Az összeírás idején Betlehemben megszületett a gyermek Jézus. A veszély elől József engedelmesen Egyiptomba menekítette családját majd hazatérésük után Názáretben telepedtek le, ahol ácsként dolgozott. Jézust 12 éves korában Jeruzsálembe vitték, később pedig visszatértek Názáretbe. Jézus nyilvános működésének megkezdése előtt nem sokkal hunyhatott el, ám sem halála időpontját, sem sírhelyét nem ismerjük.

A szent engedelmesség, a családi gondoskodás és szerény alázatosság példaképe Szent József. 1870-ben IX. Pius pápa az Egyház védőszentjévé tette. A Habsburg-ház Bécs 1683-as, majd Buda 1686-os felszabadítását részben Szent József közbenjárásának tulajdonítja. A munkások védőszentje, és a jegyesek pártfogója.

Bár az őskeresztények szép emléket állítottak Szent József tiszteletének, mégis ünnepe csak a 10. századtól kezdve szerepel a nyugati naptárakban. Március 19 megünneplése a 14. században kezdett terjedni a nyugati országok templomaiban. 1621-ben XV. Gergely pápa tette általánossá az ünneplését.

A Szatmári Római Katolikus Egyházmegye hat templomának – a szatmárnémeti Sugár úti, a nagybányai Coşbuc utcai, a kaplonyi, batizi, aranyosmeggyesi, és nagypeleskei templomok- titulusa Szent József, Szűz Mária Jegyese.

Ennek megfelelően, a szatmárnémeti, sugárúti templom búcsúmiséjére március 19-én, a kis templomtér miatt két időpontban kerül sor: reggel kilenc órától Ft. Márton Áron, tizenegy órától pedig Ft. Ilyés Csaba ugocsai esperes ünnepi szónoklatával. A szentmise után, 12.30-as kezdettel a templom közössége és a „Szent József a munkás” Katolikus Férfiak Szövetsége szervezésében szabadtéri keresztutat tartanak a Kossuth kertben.


A kaplonyi Szent Jozsef templom oltarkepe
A kaplonyi Szent Jozsef templom oltarkepe


Batizon a Ft. Kovács István halmi plébános által tartott triduum után szombaton tizenegy órától Ft. Harsányi László szinérváraljai plébános szónoklatával kerül sor a búcsúmisére. Kaplonyban is három napos felkészülés után tartják a búcsút szombaton, tizenegy órától, Ft. Hársfalvi Ottó általános helynök celebrálásában. Ezt követően is mozgalmas napok következnek a kaplonyi közösség életében, hisz március 21. és 23-a (hétfő és szerda) között Barsi Balázs ofm tart majd lelkigyakorlatot a Szent Antal templomban, esténként 17 órás kezdettel a hölgyeknek és 19 órás kezdettel az uraknak. Szintén e hónap 25-étől másnap délutánig a Szívgárda lelki napját tartják a településen, melyen a Jézus Szíve Társasága nővérei, Tyukodi Beáta SJC és öt társa fog a fiatalokkal korcsoportok szerint foglalkozni.

Nagypeleskén 20-án vasárnap lesz a templombúcsú délután fél egytől Ft. Schupler Tibor, a szatmárnémeti Kálvária templom német közössége plébánosának szónoklatával. Aranyosmeggyesen is vasárnap, fél tizenkettőtől kerül sor a Szent József templom búcsúra, a mater plébánosának, Ft. Melega Péter celebrálásában. Mindenkinek felemelő ünneplést kívánunk!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: