2010-08-04 15:52:14• hírek • szatmar.ro

Templombúcsúk

Urunk színeváltozásának ünnepén Udvari és Sándorhomok templomai ünneplik búcsújukat. Az ünnep a Tábor-hegyi megdicsőülésről emlékszik meg, amikor Jézus Krisztus Péterrel, Jakabbal és Jánossal fölment a Tábor hegyére, ott elváltozott előttük -  ruhája ragyogó fehér lett -,  majd megjelent Mózes és Illés, akik beszélgettek Jézussal. Később felhő árnyékolta be őket, amiből szózat hallatszott: „Ez az én szeretett Fiam, őt hallgassátok!" (Mk 9,7).

Sándorhomokon pénteken 11 órától kerül sor a búcsúmisére, Vass Lóránd diakónus ünnepi szónoklatával.

Egyházmegyénkben az erdődhegyi és a túrterebeshegyi kápolnák titulusa Szent Donát. Donát ókeresztény vértanú volt (Kr. u. 361), ő a szőlőskertek és szőlősgazdák védőszentje. A törött kehely Donát patronátusával kapcsolatos jelkép, a legenda szerint ugyanis a szent, Arezzo püspökeként éppen misézett, amikor pogányok zavarták meg a szertartást és kiverték a borral teli üvegkelyhet a kezéből. Az, a kőpadlón széttört, de Donatus imájára csodálatos módon össze is forrt. Donáthoz különösen villámcsapás, jégeső távol tartásáért imádkoztak. A szőlőkben szobrot, kápolnát állítottak neki, a templomok harangjait többnyire neki szentelték.

Erdődhegyen vasárnap 11 órától Ft. Tzier Ernő plébános celebrál búcsúmisét, míg Túrterebeshegyen szintén 8-án vasárnap 12 órától Ft. Czier István mikolai plébános ünnepi szónoklatával tartanak búcsút.

Túrterebeshegy kápolna

Augusztus 10-én, Szent Lőrinc ünnepén Misztótfalun ünnepelnek templombúcsút. Szent Lőrinc, II. Szixtusz pápa diakónusa volt. Amikor a pápát 258. augusztus 6-án elfogták, rá bízta az egyház kincseit azzal, hogy ossza szét az egészet a szegények között - egyúttal megjósolta, hogy három nappal utána Lőrinc is mártíromságra jut. Valóban a pápa után három nappal, 258. augusztus 10-én halt vértanúhalált.

Misztótfalun az ünnep napján, 10-én kedden, délután öt órától tartják a búcsúmisét Ft. Heinrich Ferenc ünnepi szónoklatával.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: