2010-06-05 12:12:24• hírek • MTI

Templom - hitelből

Kétszázmillió eurós bankhitelből akarja megépíteni a román ortodox egyház monumentális székesegyházát Bukarestben, a parlament épületének közelében.

A klérus már több évtizede vágyik arra, hogy Bukarestben is rendelkezzen tekintélyes méretű székesegyházzal, amely méltó a "román ortodox egyház központjának" rangjára. Jelenleg a pátriárka hivatala mellett csak egy kisebb templom található, amely nem felel meg ennek a rangnak.

Ezért határozta el korábban az egyház, hogy 110 méter magas, 38 ezer négyzetméter hasznos felülettel rendelkező, ötezer hívő befogadására alkalmas katedrálist építtet. A hatalmas méretek miatt azonban a román közvélemény körében vegyes fogadtatásra talált az ötlet.

A Romania Libera című napilap pénteki száma szerint az ortodox egyház bankkölcsönhöz folyamodik a költségek előteremtése érdekében, hogy ne terheljék az állami költségvetést a projekt megvalósításával.
Az egyház 200 millió euró hitelt akar fölvenni a bankoktól az építtető cégen keresztül. A lap szerint a terv nem ütközhet akadályba, hiszen az egyház Romániában nagy tekintélynek örvend, emellett jelentős ingatlanvagyonnal rendelkezik, amivel garanciát vállalhat a hitelért.

Az ortodox egyház arról próbálja meggyőzni a majdani hitelező bankokat, hogy a templom építésének megkezdése utáni ötödik évtől kezdhesse el törleszteni a hitelt. Addig a pátriárka adományozásra kéri a híveket, akiktől négy év alatt az egyház számításai szerint 120 millió euró is összegyűlhet. Úgy számolnak ugyanis, hogy a Romániában élő 8 millió család közül legalább 3 millió ortodox, akik évente legalább 10 eurót hajlandók felajánlani a székesegyház megépítésére. A tervek szerint augusztus közepén kezdik el a katedrális építését.


Új székesegyházat építenének
Új székesegyházat építenének


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: