2010-02-09 10:28:32• hírek • Parajdi Andrea

Téma a klímaváltozás

Hetedik alkalommal szervezik meg az Együtt Európában nemzetközi ökológiai vetélkedőt, amelyen Szatmárnémeti és a magyarországi Vásárosnamény középiskolásai mérik össze képességeiket.

A versenyt ezúttal is a „Közös Ügyünk" határokon átívelő környezeti, nevelési, ifjúsági együttműködési program a Felső-Tisza mentén nevet viselő programsorozat keretében rendezik meg. A programban továbbra is négy ország - Magyarország, Ukrajna, Szlovákia és Románia - középiskolái működnek együtt.

A hetedik Együtt Európában ökológiai versenyt február 12-én, 15 órai kezdettel tartják a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban, ahová hivatalos két város valamennyi középiskolája, sőt még a szlovákiai nagykaposi Mezőgazdasági Szakközépiskolából is érkeznek csoportok. A vetélkedő idén is két nyelven zajlik, a diákok saját anyanyelvükön oldhatják meg a feladatokat.

Ebben az évben a verseny témái a klímaváltozáshoz és a globális felmelegedéshez kapcsolódnak. Az alábbi témakörökben kell remekelniük a diákoknak: klímaváltozás és a globális felmelegedés okozta problémák a Felső-Tisza mentén, globális környezeti problémák, a „Felső-Tisza vidék", különösen a Túr és a Szamos folyók völgyének élővilága, kiemelkedő természeti értékei, fogyasztói társadalom - fogyasztói szokások, bioélelmiszerek és biogazdálkodás - egészséges táplálkozás, génmanipuláció a mezőgazdaságban és hatásaik, energia - energiatakarékosság - megújuló energiaforrások és felhasználásuk.

Emellett a csapatoknak a versenyre el kell készíteniük egy makettet, amely a klímaváltozás és globális felmelegedés tükrében kell bemutassa a jövőt, a 2050-es esztendőt. Mindezeken kívül még vár egy feladat a versenyzőkre, másfél perc alatt be kell mutatniuk, hogy időutazóként 2050-ből visszatérnek a jelenbe, éppen a verseny helyszínére, és milyen furcsaságokat tapasztalnak.


Hetedik alkalommal szervezik meg az Együtt Európában ökológiai vetélkedőt
Hetedik alkalommal szervezik meg az Együtt Európában ökológiai vetélkedőt


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: