2011-02-21 09:51:03• hírek • Szatmár.ro

Teltházas énekverseny

Nagy érdeklődést és színvonalas fellépéseket hozott a február 19-én zajlott római katolikus egyházzenei énekverseny.

Kétszer is megtöltötték a Hám János Római Katolikus Iskolaközpont dísztermét a versenyző fiatalok és hozzátartozóik szombaton, az Egyházmegyei Tanfelügyelőség által első alkalommal szervezett Egyházzenei Énekversenyen. Reggel kilenctől az V-VIII, majd délután két órától a IX-XII. osztályos fiatalok vették birtokba a termet és mérték össze egyházi énekismeretüket. Az egész egyházmegyéből érkező fiatalok egyedül, vagy legfeljebb öt fős csapatokban jelentkezhettek, a verseny során pedig elő kellett adjanak egyet a megadott kötelező énekek közül, fel kellett ismerjenek egy orgonán lejátszott dallamot, majd előadták szabadon választott, nekik tetsző vallásos témájú éneküket.

Az énekversenyt Ft. Ágoston Ferencz krasznabélteki plébános, az egyházmegye pasztorális tanácsa liturgika és egyházzene munkacsoportjának felelőse, a zsűri tagja nyitotta meg. Köszöntőbeszédében emlékeztetett a rendezvény mottójára, egy egyházi ének címére - Az Úristent magasztalom - mely önmagában is üzenetet hordoz: „Az ember nagyon szívesen énekel, és amikor ezt tudatosan teszi, Istent magasztalja. Mindenkor ezt kellene, hogy tegyük!"

A zsűri, melyet Ft. Dr. Ágoston Ferencz mellett, Urbán Erik ofm. - a kaplonyi ferences rendház főnöke, Czoll Ernő - a nagybányai Szentháromság plébánia kántora, Scheitli Erik - a szatmárnémeti székesegyház kántora, és Hermann Szabolcs - a kolozsvári Gheorghe Dima zeneakadémia karmesteri szakának másod éves diákja alkották, minden versenyszámot külön véleményeztek, tanácsokkal látták el a fellépőket, majd a tehetségkutatókon megszokott módszerrel pontozták a produkciókat.


Egyházzenei énekverseny
Egyházzenei énekverseny


A diákok élvezték a versenyt, a nap során végig jó hangulat uralkodott a teremben és az iskolában, melyet betöltöttek az énekek, és az egyházzene kedvelők sokadalma. Az egymást követő fellépések lépésről-lépésre ismertették meg a hallgatóságot az egyházzene gyöngyszemeivel, felébresztve a diákokban az éneklés szabadságát, és bátorságot adva az emelvényre álláshoz. Itt valóban nem a győzelem volt a fontos, hanem az öröm megéneklése, egymás buzdítása, és a fejlődés, melyre tanácsaival a zsűri mindig jó útmutatást adott.

A végére mégis sorrendet kellett állítani, melynek értelmében az V-VIII. osztályosok között egyéniben a kaplonyi Kind Blanka, a csoportok versenyében pedig a kaplonyi általános iskola csapata lett az első. A IX-XII. osztályos tanulók megmérettetése egyéniben Dehenes Dorottyát, a Hám János Római Katolikus Iskolaközpont X. A osztályos tanulóját hozta ki győztesnek, a csoportok között pedig holtversenyben három első díjat adtak, a Hám János Iskolaközpont csapatának, a Szent Család plébánia csapatának és „Szent Ferenc lányai" kaplonyi csapatnak.

A nagy sikerre való tekintettel minden bizonnyal a következő években is megrendezik majd az egyházzenei énekversenyt a Szatmári Egyházmegyében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: