2018-08-22 06:29:00• hírek • Szatmár.ro

Teltházas előadásokkal és vérpezsdítő dallamokkal zárt a PMN második napja

Programokban gazdag, zenét és színházat kedvelőknek is sok-sok érdekességet tartogató nap volt a PMN második napja is.

Csodás nap volt a kedd, kitűnő például egy vásári bábjátékhoz! A CBA Színpadon, a Ziránó Bábszínháznak köszönhetően mindenki átélhette a közvetlen mesemondás élményét. Kicsik és nagyok egyaránt segítették Babszem Jankót, az aprócska gyermeket az óriási kalandban, hogy a kis rosszcsont viszontagságos útja során ne keveredjen ismét bajba. Ha tetszett ez a komédia, ma 11 órától ismét egy fergeteges humorú bábjátékkal és élő reneszánsz muzsikával vár mindenkit a Ziránó társulata a Tűzoltó torony lábánál. Mert a Partiumi Magyar Napokon mindig van alkalom a nevetésre!


A keddi délután kiemelkedő pontja volt a egykor Szatmárnémetiben élő és alkotó festőművész, Olajos Béla alkotásaiból nyílt emlékkiállítás az Iparos Otthonban. Életét és munkásságát Banner Zoltán művészettörténész méltatta: „Ebből a gyönyörű kis városból mindenki elvágyakozott, aki többet akart (...) De egyszer csak szembejött egy fiatalember, aki Gödöllőn született, és itt telepedett le. Az ő számára Szatmár ugyanazt jelentette, mint sokunk számára, az elvágyódás repülőterét. De „repülőútja” során mindig visszatért ide”  - mesélt egyszer Olajos Béláról Banner művészettörténész. A kiállítás aSzatmár Megyei Múzeum támogatásával jött létre.



Az este a színházé, a zenéé és a mozié volt. Az Északi Színház kedden is teltházas volt, mikoris a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház társulata lépett a színpadra. Lars von Trier, a dogmafilmjeiről elhíresült dán filmrendező első igazi vígjátékát 2006-ban mutatták be a Koppenhágai Nemzetközi Filmfesztiválon, most pedig a szatmárnémeti Északi Színházban ejtette rabul a nézőket. A főfőnök adaptációját Anger Zsolt, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházzal társulatával vitte színre.


A főfőnök az abszurd történet társadalmi görbe tükrére összpontosít. Ez a görbe tükör a felelősségvállalásról mutat fel képet, amely a köztünk élő embertípusok több fajtáját is megmutatja, és az sem kizárt, hogy még magunkra is ismerhettünk a történetben.


Tradicionális roma zene, modern ritmusok és igazi vérpezsdítő dallamok: ez jellemezte este a Kölcsey Főgimnázium udvarának hangulatát, ahol a magyarországi Parno Graszt zenekar lépett színpadra. A roma- és világzenei alapokból merítő zenekar igazi üde színfoltja volt a 17. Partiumi  Magyar Napoknak, és nyugodt szívvel mondhatjuk: ez a fajta muzsika minden szívbe belopja magát.


A színházhoz hasonlóan ugyancsak  “teltházas”volt a szabadtéri filmvetítés a 17. Partiumi Magyar Napokon. A Gárdos Éva által rendezett, Kondor Vilmos azonos című könyve alapján készült filmalkotás nemcsak a szakma, hanem a szatmári közönség körében is nagy sikert aratott.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: