2014-02-21 13:36:42• hírek • MTI

Teljesítménytúra Erőss Zsolt emlékére

Az Erdélyi Kárpát Egyesület (EKE) gyergyói osztálya és a gyergyószentmiklósi Dancurás hegyi mentő csapat arra készül, hogy idéntől évről-évre nemzetközi teljesítménytúrát szervezzen Erős Zsolt emlékére a Gyergyói-havasokban és a Hagymás-hegységben.

A május 16. és 18. között tartandó teljesítménytúra felhívását a www.erosszsoltteljesitmenytura.ro internetes oldalon tették közzé. A jelentkezők felkészültségüknek megfelelően egy 20, egy 30 és egy 50 kilométeres útvonal közül választhatnak. Mindhárom csoport a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnázium elől indul, és a Gyilkos tóhoz érkezik. A célnál a szervezők meleg étellel várják a túrázókat. A túrázók évről-évre más-más útvonalat járnak majd be.

Vadász Szatmári István, az EKE gyergyói osztályának elnöke az MTI-nek pénteken elmondta, elsősorban az EKE tagjaira, és hegyi mentőkre számítanak, de Erőss Zsolt korábbi mászótársainak a többsége is részt vesz. Azt szeretnék ugyanakkor, ha minél több diák is vállalná az erőfeszítést. "Erőss Zsolt sikerének a titka a kitartás volt. Az, hogy nem hátrált meg. Ha elfáradt is, összeszorította a fogát, és ment tovább. Ezt a hozzáállást szeretnénk átadni a diákoknak" - jelentette ki a főszervező.

Vadász Szatmári István a motivációikról szólva elmondta, Erőss Zsolt Gyergyóban nőtt fel, a Salamon Ernő Gimnáziumban végezte középiskolai tanulmányait, a gyerekkori barátai közül nagyon sokan ma is Gyergyószentmiklóson élnek. Az egyesület vezetője hozzátette Erőss Zsolt az után is sokat edzett a Gyergyói-havasokban, hogy Magyarországra költözött. Azt követően pedig, hogy a Mount Everest meghódításával a legismertebb magyar hegymászó lett, valamennyi mászásáról vetített képes előadást tartott egykori iskolájában.

"Általában pénteken tartotta az előadást, hogy szombaton egy közös túrára mehessünk" - idézte fel Vadász Szatmári István. Hozzátette, példaképük három évvel ezelőtt az EKE javaslatára kapta meg a Gyergyószentmiklós díszpolgára címet. Az egyesület újabban azt kezdeményezte az önkormányzatnál, hogy az iskola előtti térre állítsanak fel egy sziklát Erőss Zsolt emlékére, a teret pedig nevezzék el a hegymászóról.

A minden idők legeredményesebb magyar hegymászójának tekintett Erőss Zsolt és társa, Kiss Péter tavaly májusban tűnt el, miután feljutottak a Nepál és India határán található, 8586 méteres Kancsendzönga csúcsára.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: