2015-10-31 16:16:08• hírek • MTI, Hirado.hu

Teljesen megsemmisült a lezuhant orosz repülőgép

Lezuhant egy Egyiptomból Oroszországba tartó orosz utasszállító repülőgép a Sínai-félszigeten szombaton - jelentette be az egyiptomi kormányfő, aki emiatt válságtanácskozást hívott össze minisztereivel.

A orosz utasszállító repülőgép teljesen megsemmisült, valószínűleg a rajta tartózkodók túlnyomó többsége meghalt, egy helyszínen tartózkodó egyiptomi biztonsági tisztségviselő közlése szerint. A gép egy nehezen megközelíthető hegyvidéki területen zuhant le, el-Arís várostól délre, ráadásul a mentést az is akadályozza, hogy most ott rosszak az időjárási körülmények. A holttesteket Kairóba szállítják - fogalmazott egy egyiptomi biztonsági tisztségviselő.

Az orosz polgári légi irányítás illetékese szerint a lezuhant repülőgép a Kogalymavia légitársaság Sarm-es-Sejkből Szentpétervárra tartó, 92-68-as számú járata volt, a fedélzetén 212 utas és hét főnyi személyzet  tartózkodott.

A TASZSZ hírügynökség kairói repülőtéri forrásokat idéz, amelyek szerint, mielőtt az Airbus A-321 típusú repülőgép eltűnt volna a radarképernyőkről, a pilóta engedélyt kért a legközelebbi repülőtéren való leszállásra, mert rádiókapcsolata korábbi megszakadása miatt ezt szükségesnek tartotta. Ezután teljesen megszakadt a kapcsolat a géppel, amely ekkor 9000 méter magasan repült.

Egyiptomi biztonsági források szerint nincs jele annak, hogy lelőtték volna az utasszállítót.

Több mint 18 éves volt a lezuhant gép


Az 1993 óta működő Kogalymavia (rövidítve Kolavia) légitársaságnak a szibériai Tyumenyben van a székhelye, míg az európai térségben a moszkvai Domogyedovo nemzetközi repülőtéren. A légitársaság leginkább nemzetközi charterjáratokat működtet főbb turisztikai célállomásokra. A szombaton lezuhant A-321 típusú repülőgépet 2012-ben vásárolta. Az orosz hírügynökség adati szerint az Airbus ezen típusú repülőgépei közül a szombati légi szerencsétlenség előtt 13 szenvedett katasztrófát 1988-as forgalomba állításuk óta.

Emberi hangokat hallanak

A Sínai-félszigeten szombaton lezuhant és kettétört orosz repülőgép roncsaiból emberi hangokat hallottak a katasztrófamentők - közölte egyikük a Reuters hírügynökséggel. A mentők megtaláltak már több holttestet is a helyszínen, köztük legalább öt gyerekét. Van olyan utas, aki még be volt szíjazva a székébe - mondták.

"Tragikus látvány. Sok holttest hever a földön, többen úgy haltak meg, hogy beszíjazva maradtak az ülésükben. A gép kettétört, egy kisebb részre hátul, és egy nagyobbra elöl, amely egy sziklának csapódott. Már elvittünk a helyszínről legalább száz holttestet, a többiek még a roncsok között vannak" - mondta egy meg nem nevezett tisztségviselő.

Orosz mentőalakulat érkezik

Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte egy mentőalakulat küldését a Sínai-félszigetre. Ez a továbbiakban Vlagyimir Pucsovnak, a rendkívüli helyzetek minisztériuma vezetőjének a feladata az egyiptomi hatóságokkal való együttműködésben. Előtte Putyin megbízta Dmitrij Medvegyev miniszterelnököt, hogy a katasztrófa kivizsgálására alakítson állami bizottságot. Az orosz hírügynökségek jelentése szerint Makszim Szokolov közlekedési miniszter is a katasztrófa helyszínére utazik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: