2010-05-05 14:53:55• hírek • Szatmar.ro

Teljes útjavítás kezdődik Szatmárnémetiben

Sajtótájékoztatóján a város polgármestere, Ilyés Gyula beszámolt arról, hogy hamarosan nekikezdenek Szatmárnémeti útjainak felújításának.

A munkálatokról szóló szerződés egy négy éves keretszerződés, amelynek lényege, hogy a pályázatot megnyert cégek nem egy nagy, minden munkálatot összefoglaló szerződést kötnek a városvezetéssel, hanem a munkálatokat kisebb egységekre osztják. A várost két részre osztó Szamos folyó egyik partja az Északi, míg a másik partján elhelyezkedő utcák a Déli megnevezést kapták. Az Északi részhez tartozó utcák munkálatait két, míg a Délihez tartozókat 3 cég végzi majd el.

A javításokban egyedül a 16-os negyed utcái képeznek kivételt, amelyeket nem a fentebb említett keretszerződés révén újítanak fel, hanem egy új, tíz évre szóló karbantartási szerződés keretén belül, amelyet átalányrendszerben fizetnek majd ki. A szatmar.ro figyelemmel kíséri az említett negyed utcáinak javítását érintő szerződéskötést is, és erről folyamatosan tájékoztatjuk olvasóinkat. A már említett keretszerződés újdonsága az eddigi szerződésekhez képest az, hogy a munkálatokat felvállaló cégek egyben arra is kötelezik magukat, hogy egyszerre több területen is végezzenek felújításokat, akár 4-5 utcában is.

A polgármester hitetlen kissé a cégek kapacitásában, s abban, hogy a szerződésekben leszögezett munkálati időhatárokhoz tartani fogják magukat, azonban mint mondta, ez volt az egyetlen legális módja annak, hogy a felújításokat véghezvihessék. Abban az esetben, ha valamelyik cég nem tartja magát a felvállaltakhoz, napi 0,01%-ot köteles fizetni a munkálat összegéből büntetésképpen, tehát érdeke lesz jól teljesítenie a szerződésben leírtakat. A munkálatok felügyeletében amúgy segítségre lesznek azon önkéntes nyugdíjasok, akiknek feladata lesz, akár a legkisebb szabálytalanság jelentése is, így remélhetőleg megelőzhetőek lesznek a szakszerűtlen munkálatok.


Egyes utcák javításának már nekikezdtek
Egyes utcák javításának már nekikezdtek


Az aszfalt minőségének ellenőrzésére speciális mérőműszerek állnak majd a rendelkezésre, amellyel kiszűrhetőek a selejtes alapanyagok. A keretszerződés másik pozitívuma, hogy amennyiben a vállalkozó nem tartja magát a szerződésben leírtakhoz, és három munkája kifogásolható, onnan kezdve sem az elvégzett részleges munka díját nem kapja meg, sem további munkát, így az általa felvállalt javítást a „tartalék" cég végezheti majd. Ilyen körülmények között mindegyik vállalkozónak érdeke lesz majd a minőségi és határidőn belüli munkavégzés.

A szerződéseket csütörtökön írják alá a licitet megnyert cégekkel, a munkálatokat pedig hozzávetőleg hétfőn kezdik meg. Az első javítást a Mátyás Király (Liviu Rebreanu) utcán kezdik, de sorra kerül minden rossz állapotban lévő utca. A munkálatokra körülbelül 9 millió lejt különít el a városvezetés. Ebből az útfelület teljes aszfaltozását, gödrök betömését, járdák, valamint földutak feljavítását fedezik majd. Újdonság az is, hogy a felújításra kerülő szakaszok gáz, víz, illetve áramhálózatának karbantartásáért a munkálatok ideje alatt, a területen dolgozó útjavító cég felel majd, így érdeke lesz, hogy rendben legyenek ezek is.

A polgármester elmondta, nincs meggyőződve arról, hogy a licitet nyert cégek a szerződésben írtakhoz tartani tudják majd magukat, hiszen eddig egyikük sem rendelkezett a szükséges számú munkással, illetve gépekkel. A városatya azonban bizakodó is, hiszen a szerződésben világosan le van szögezve, hogy csak a minőségi, ugyanakkor időben befejezett munkák kerülnek kifizetésre.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: