2019-06-04 11:25:49• hírek • Nagy Tímea

Teljes történet: a szerződésbontás ellenére is tömi a gödröket a volt kivitelező cég a Decebal hídon

A Decebal híd helyreállítási munkálatairól kérzdeztük Maskulik Csaba városmenedzsert, látván, hogy a volt kivitelező hétfő éjjel hozzálátott a gödrök foltozásához.

A városmenedzser elmondta, már a munkálatok kezdetekor a helyszínre látogattak és ellenőrizték az építésvezető társaságában, hogy minden rendben zajlott-e. Reményeik szerint a munkálatok kedd éjjel is folytatódnak, hogy ne a legnagyobb forgalom közepedte állítsanak le egy-egy sávot, s tömjék a kátyúkat.

 

A szerződésbontás, a pereskedés és a kártérítés igénylés hosszú, bürokratikus folyamat, melyet vizsgálatok előznek meg. A Decebal híd esetében nem csak a kivitelező cég hibázott, már a tervezés előtti szakértői vizsgálatok is hibásak voltak, ahogyan a tervező iroda is tévedett.

 

Arra a kérdésre, hogy miért nem cselekedtek hamarabb, ha ennyire mély gyökerű a probléma, nyílt, egyenes válasz érkezett. A teljes képért azonban vissza kell tekernünk pár évet. Gyorstalpaló módon a lényeg:

 

 

Mint tudni illik, a renoválás története még az előző városvezetés projektje volt, s a Kereskényi Gábor vezette önkormányzat az ügyletet és a szerződést "megörökölte" az elődeitől. A 2017-et megelőző időszak történéseivel kapcsolatban Maskulik már nyilatkozott a szerkesztőségünknek, ezt a részletes cikket erre a hivatkozásra kattintva olvashatja el.

 

A közbeszerzési eljárást 2014-ben írták ki a híd munkálataira, melyet a tapasztalattal nem rendelkező, zilahi Drum Inserv cég nyert meg. A végrehajtásra 5 éve volt, 18 hónap effektív munkával. A kezdést 2016-ra halasztotta az előző önkormányzat, nem akarta engedni, hogy a szavazás előtt zárják le a hidat.  Megtörtént a váltás, majd Kereskényi el is indíttatta az építkezést. Az új burkolat még 2017-ben megrepedezett, s a vizsgálat közben kiderült, a vállalat által felhasznált anyagok rendben voltak, ám 30 évvel ezelőtt a híd struktúrájából kifelejtették a vasalás egy részét.

 

Érdekes módon, 2013-2014 környékén a tervezést megelőző vizsgálati dokumentációból kimaradt ez az "aprócska észrevétel". A hivatal, szembesülve a 2017-es állapotokkal, felvette a kesztyűt és a hosszútávú megoldásra voksolt, tehát szerették volna teljesen felszedetni az aszfaltot, lemenni az alapig és újraöntetni a betont. 

 

 

Hozzá is fogott a kivitelező a megoldáshoz, azonban számos más probléma is felütötte a fejét, példának okáért, hogy a hídra felvezető sávnak nem volt alapja, továbbá a Drum Inserv által letett rétegek nem feleltek meg a tömörítési teszteken, és így tovább. A helyzetet tovább rontotta a hosszú ideig elhúzódó forgalomkorlátozás, a dugók, a lakosság felháborodása a nappal végzett, sehova sem vezető munkálatok miatt.

 

Az elmúlt majd' két év húzavonájának, a megoldási kísérletek sikertelensége eredményeként pont kerül a történet végére. Az elvégzett és az elmulasztott munkálatokról pontos jegyzőkönyvet írattak. Több független szakvéleményt is kértek a tévedéseket és hibákat illetően. A kivitelezőt május 10-i kelttel értesítették a szerződés felbontási igényről. Ebben indokként elég kivetnivalót sorolt fel a polgármesteri hivatal a megállapodás érvénytelenítettéséhez. Az átvételtől számítva két hete volt a vállalatnak, hogy megtegye a megfelelő lépéseket, melynek addig nem tett eleget. Az írásos megegyezés hétfőn érvényét vesztette.

 

A mostani kátyúzás még a szerződésben foglaltak szerint zajlik, hisz a vállalat kötelezettséget vállalt az esedékes hibák kijavítására.  A továbbiakban egyértelmű, hogy hosszan elhúzódó pereskedés várható, ám a vétségek magukért beszélnek. A városvezetés nem hagyja annyiban a dolgot, és nem veszi át a minősíthetetlen munkát. A híd természetesen nem marad kátyús övezet, az önkormányzat felvállalja a költségeket és hivatalos úton rendezve, megtérítteti a volt kivitelezővel.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: