2011-05-02 23:06:55• hírek • Piros Christa

Síelés Lengyelországban

A téli sportoknak évszázados hagyománya van lengyel barátainknál, ám az utóbbi években megváltozott a síközpontok arculata. Rá sem ismerne az, aki jó néhány éve járt Zakopanéban.

A lengyel síközpontokban jelentős fejlesztések történtek, modern felvonók épültek, kivilágított, hóágyúzott pályák várják a téli sportok szerelmeseit. Nyugati színvonal keleti árakon - ki kívánhatna ennél nagyszerűbb párosítást?

A havas sportokat két hegységben: a Csehországgal szomszédos Szudétákban, és a Szlovákiával határos Tátrában lehet gyakorolni. A Tátrában található a legmagasabb lengyel csúcs, a Rysy, a legszebb vízesés (Wielka Siklawa), a leghosszabb barlang (Wielka Snieżna) és a legnyaktörőbb hegyi útvonal (Orla Perć) is. Itt van Lengyelország legismertebb és egyik legrégebbi síterülete, Zakopane. A leghíresebb sípályákat is itt találjuk. A leghosszabb tátrai pálya, mely a lengyel síelők „szent" hegyéről, a Kasprowy Wierchről vezet le, több mint 7 km hosszú. A hegyekben a hótakaró a legnagyobb vastagságot rendszerint március második felében éri el, s ekkor a tavaszi napsütésben a legjobbak a síelési viszonyok.

Szudéták

A síszezon általában május elejéig tart. A sízésnek Zakopanéban több mint 100 éves tradíciója van, nem véletlenül nevezik a lengyel síelés bölcsőjének. Zakopanéban összesen kb. 50 kisebb-nagyobb sífelvonó található. A sípályák is nagyon különbözőek: a tanulásra kiválóan alkalmas tisztásoktól a nagyon nehéz lesiklópályákig minden kategória, sőt, síugró tornyok, téli stadion és sífutó pályák is megtalálhatók Szintkülönbség: 1000 - 1987 m. A várostól K-re emelkedő Nosal-hegyen szlalom pályát alakítottak ki. A deszka szerelmeseire gondoltak a Zakopane alatt található Witówban és Białka Tatrzańskaban is, ahol speciális pályát alakítottak ki számukra.

Szudéták

Zakopane, Lengyelország téli fővárosa igazi legenda, egy sajátságos aurájú, igazi békebeli üdülőközpont, melyet a górálok személyisége tesz még különlegesebbé. Lengyelország legmagasabban fekvő alpesi jellegű városa (750-1000 m). Művészek, politikusok, a kultúra hírességei és turisták óriási tömegei járnak ide egész éven át az egészségük megőrzéséért, a pompás panorámáért, a sportért. Itt csendet és nyugalmat lelnek, anélkül, hogy le kellene mondaniuk a városi kényelemről.

Extrém sportok - extrém helyszínek
Lengyelországban nemcsak a hegyekben lehet síelni, sőt, a tél más, különleges sportoknak is kedvez. A bátrak télen búvárkodhatnak a Gaładuś tó befagyott vize alatt, a Sniardwy tavon jégvitorlázhatnak, vagy evezhetnek a Krutynia folyó jégkásás medrében. A viszonylag sík terepen, vagy nagyvárosban élőknek sem kell lemondaniuk a síelés örömeiről: sípályákat jelöltek ki a Mazury tavaknál, mű pályát létesítettek Varsóban és Poznanban. Azoknak, akik síelés közben gyönyörű kilátásra vágynak, ajánljuk a Sopotban lévő Łysa Górát. Ez utóbbi talán nem imponál magasságával, de lehetőséget ad arra, hogy átéljünk valami rendkívülit - lesiklás közben a Balti tengert látjuk.

Szudéták

Góralok, a hegyi emberek
Zakopane és a Podhale régió egyik legnagyobb látványossága az igazi élettel teli góral folklór. Sok kultúra ötvözeteként jött létre: a lengyel, szlovák, magyar és balkáni kultúrákból, a kárpáti civilizációk elemeit is magába foglalva. A zord éghajlaton és hegyi körülmények között zajló élet, a földhöz való kötődés jellemző a népcsoportra. Itt elengedhetetlen a fizikai erő és ügyesség kultusza. A turisták népviseletükről és énekeikről, táncaikról ismerhetik fel őket. Apáról fiúra száll a góral népzenei hagyomány, melyet fesztiválok keretében mutatnak be.

Szudéták

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: