2019-04-01 06:23:27• hírek • x

Téli gumi, nyári gumi: miért kell és érdemes lecserélnünk az abroncsokat szezonváltáskor?

Mindenhonnan ezt halljuk, a KRESZ is így írja: ajánlott és kötelező a szezonnak megfelelő gumikat használnunk. Ezért érdemes lecserélni a szettet:

Tartósan 7 Celsius-fok fölé emelkedett a hőmérséklet, éjszaka sem fagy. Ilyenkor tanácsos feltenni a keményebb keverékű gumikat - osztotta meg velünk az Amaia Speed & Go abroncs kereskedő, vulkanizáló- és autómosó vállalat szakértője.

 

Megkérdeztük, mégis miért "divat" mostanság ennyit cserélgetni, hisz két évtizede még egy fajtával jártunk egész évben? A válasz igen logikus volt: ahogyan a járművek biztonságtechnikai felszereltsége fejlődik, olyan ütemben fejlődik az abroncsgyártás és annak alapanyag előállítása is. Így alakultak, idomultak a fejlettebb keverékek az időjárási- és az út felületi körülményeihez. 

 

Miért jó ez az átlagemberek azámára a Forma1-es pilótákon kívül? A különböző keverékek felhasználásával készült kerekek igazodnak az időjárási viszontagságok alakította útfelületi adottságokhoz. A keményebb abroncs a forró aszfaltot jobban tűri, tapadása megfelelő lesz. A lágyabb testvérét a hideg aszfalthoz találták ki. Ennek mélyebbek a barázdái is, kevésbé csúszik a havon. Az utóbbi viszont a nyári kánikulában "pillanatok alatt" elolvadna, elkopna.

 

Mivel a téli szett 7 fok felett sokkal jobban tapad, az autónak nagyobb teljesítményre van szüksége a haladáshoz, mintha a keményebb keverékűt viselné. Megnő a fogyasztás. Hat meleg hónap alatt az autó sokkal több üzemanyagot fogyaszt el, mint egy nyári szett ára, sőt... A négy abroncsot, attól függően, mennyit vezet, több szezonon keresztül is felhasználja. 

 

Milyen kerék számít elavultnak, idősnek, lecserélendőnek? Az Amaia Speed & Go szakembere szerint átlagosan 5 év alatt kopnak haszálhatatlanra és öregszenek meg a gumik. Mintegy két miliméteres profil (barázdamélység) alatt nem is szabad már feltenni a futóműre, de az öt éves kort meghaladóan sem ajánlott. Az öt év nem szabály. Azoknak, kik több száz kilométert vezetnek egy nap alatt, figyelniük kell a barázdamélységre. Akár évente cserélheti a szetteket újra, hogy elkerülhesse az életveszélyes helyzeteket.

 

Utolsó kérdésünk ennyi hasznos infó után az volt, hogyan lehet meghosszabbítani a gumik életét? Az Amaia Speed & Go szakértője elmodta, a karbantartás ezen a téren is ugyan olyan fontos, mint máshol. A rendszeres, havi nyomásmérés és kiegyenlítés, a gumik megtakarítása koszos, saras túrákat követően, a bal és a jobb oldali kerekek felcserélése gyakori időközönként. Mind olyan tippek, melyeket megfogadva hosszú távon egészséges és biztonsággal használható abroncs szettet tudhat magáénak.

 

Fő a testi épség, de a pénztárcánkat is megkímélhetjük a szezonnak megfelelő abroncs szett használatával. Még nem késő cserélni! A verhetetlen nyári gumi árakért keresse fel az Amaia Speed & Go szakértőit!

 

Címük:  Amaia Speed & Go

Szatmárnémeti, Bujorului utca 74.

Telefonszám: 0746 817 662

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: