2009-12-02 10:13:46• hírek • Szatmár.ro

Téli gumi - tippek, tanácsok

Azt hiszem abban mindannyian egyetértünk, hogy a néhol hófödte, néhol latyakos téli utak még az igazán tapasztalt autóvezetők számára is okozhatnak igazán kellemetlen meglepetéseket.

Bármennyire is kellemetlenül érinti pénztárcánkat, nem szabad halogatni a gumicserét. Amint az átlaghőmérséklet tartósan 7 fok alá csökken, a nyári gumikat feltétlenül le kell cserélni az évszaknak megfelelő speciális téli gumikkal. A téli gumik nem csupán profil szempontjából, hanem összetételben is különböznek a nyáriaktól. Speciális, megnövelt szilika tartalmú összetételének köszönhetően a téli gumik alacsony hőmérsékleten is megőrzik rugalmasságukat, ennélfogva sokkal jobb tapadást nyújtanak a jeges, havas aszfalton, mint nyári társaik. Azomban még mielőtt elindulnánk megvásárolni a téli gumikat, fussunk át néhány jó tanácsot, melyek hasznunkra válhatnak.

Még mielőtt a pénztárcánként nyúlnánk, vizsgáljuk meg alaposan a kiszemelt abroncsot. Sokakat megtéveszt a jól ismert M+S jelzés a gumin. M+S annyit tesz: Mud and snow, azaz sár/hó. Ez viszont egyáltalán nem garancia arra, hogy az illető gumi valóban tökéletesen fog viselkedni a zord téli időjáráskor. Lényegében ez a jelzés sokkal inkább arra utal, hogy elvileg a gumi minden évszakban használható. Fontos itt megjegyezni, hogy a négy évszakos gumik sem a forró nyári napokon, sem a mogorva téli időszakban nem tudják azt a teljesítményt nyújtani, amit az ember elvár. Tehát ha téli gumit akarunk vásárolni, akkor keressük a gumi peremén a hópehely szimbólumot, ez ugyanis pontosan azt jelzi, hogy az illető abroncson speciális téli mintázat van.


Téli időjárási körülmények között fontos a téli gumi
Téli időjárási körülmények között fontos a téli gumi


Hajlamosak vagyunk arra, hogy jóval a tél lejárta után cseréljük le a téli gumikat nyárira, ez viszont komoly kopást eredményezhet az abroncson. Ebben az esetben jól vizsgáljuk meg ezeket a gumikat, és amennyiben a kopás már szemmel látható, inkább ne tegyük el mondván, hogy „jó lesz ez még a következő télen". Ezek az abroncsok ugyanis a futófelület túlzott kopása nyomán elveszítik tapadóképességüket, így akár életveszélyessé is válhatnak a havas téli utakon.

Sokan úgy tartják, hogy elégséges ha csupán a húzó kerekeket látják el téli gumikkal, a másikon maradhatnak a nyárik. Semmi esetre se keverjük a téli- és a nyári gumikat! Akár az életünk is múlhat egy ilyen „gazdaságos" megoldáson, ugyanis lényegében a nyári gumik semmi mást nem csinálnak azon kívül, hogy semlegesítik a speciális téli abroncsok pozitív tulajdonságait. Az autó egyik percről a másikra irányíthatatlanná válhat, mivel a nyári gumik összetétele sokkal keményebb, ennélfogva alacsony hőmérsékleten elvesztik rugalmasságukat, tapadásukat.

Megrendelés, vásárlás előtt ajánlott áttanulmányozni az autó szervízkönyvét, vagy használati útmutatóját. Ezekben pontosan meg van adva, hogy milyen gumi illik az illető autóra, és melyek a váltóméretek. Amennyiben nincs meg a szervízkönyv, de biztosra akarunk menni, megrendelés előtt kérjük ki valamely gumiszerviz véleményét.

Mivel a telek egyre enyhébbek, sokan választják az újrafuttatott, vagy használt gumikat. Tanácsos azonban, hogy csak és csakis abban az esetben vásároljunk ilyen abroncsokat, ha ezek állapotáról, a futófelület kopásáról mi magunk is meggyőződtünk. Látatlanban semmi esetre se vásároljunk ilyen gumit.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: