2010-09-21 17:09:28• hírek • Szatmár.ro

Gyakoribbak lettek a megfázások

A nyári meleget követő hirtelen lehűléssel Szatmár megyében is elszaporodtak a felső légúti megbetegedések.

A meghűlés, más szóval nátha, a felső légutak heveny vírusos fertőzése következtében alakul ki. Ilyenkor a vírusok megtelepszenek a nyálkahártyában, emiatt jönnek létre a jellegzetes helyi és általános tünetek.

Ezeket a tüneteket mindannyian jól ismerjük: gyengeség, hőemelkedés, ritkábban láz; helyi tünetként pedig orrváladékozást, orrdugulást, könnyezést, tüsszögést, torokkaparást, torokfájást, köhögést, fejfájást, esetleg szemfájdalmat figyelhetünk meg magunkon.

A július-augusztusi kánikulai, 30-35 Celsius fok feletti időszakokat követően, hirtelen érte a Szatmár megyei lakosságot is a lehűlés és az esős időjárás. Ez a változékony, hűvös időszak pedig rendkívül megviseli a szervezetet, amely nem tud egyik napról a másikra alkalmazkodni.

„Ebben az időszakban nagyon gyakoriak a felső légúti megbetegedések. A tanévkezdéssel pedig az iskolaközösségekben terjed el a leginkább, megfigyelhető, hogy minden évben ezt követően ugrik meg a hűléses betegek száma" - tudtuk meg szakértőnktől, Dr. Láng László háziorvostól.

A ilyenkor gyakori felső légúti megbetegedéseket azonban semmilyen esetben sem szabad antibiotikumokkal kezelni: a természetes C-vitamin forrásokat (zöldségek, gyümölcsök) és a néhány napos otthoni pihenőt kell előnyben részesíteni.

„A meghűléses gyerekeket nem szabad visszaengedni ilyenkor az óvodába, iskolába, mert ezzel a gyógyulási ideje is elhúzódik, ugyanakkor az osztálytársakat is megfertőzheti" - magyarázta a családi orvos.

Biztos módszer a meghűlés, nátha elkerülésére nincs. A réteges, az időjárásnak megfelelő öltözködés, a jól szellőző, természetes anyagokból készült ruhák sokat segíthetnek, általuk elkerülhető az átizzadt, nyirkos ruha miatti áthűlés. A megelőzés lényege a szervezet immunrendszerének védelme: a testmozgás, a tiszta levegőn való séta, a vitaminban gazdag étkezés, elegendő alvás - tudtuk meg Dr. Láng Lászlótól.

A náthát okozó vírusok cseppfertőzéssel terjednek, ezért járványveszélyes időszakban még fokozottabban kell ügyelni a higiéniára: a gyakori kézmosásra, a papírzsebkendő használatára. Náthás beteg lehetőleg ne menjen tömegbe, és különösen ne látogasson meg kisgyermeket, legyengült, idős embert vagy beteget.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: