2014-12-22 17:11:54• hírek • Kocsis Zoltán

Hat elutasított indítvány, azaz ezért nem lesz sportcsarnokunk

A román kormány egy hónapos késéssel, november 15 helyett december 13-ra elkészítette a 2015-ös esztendőre vonatkozó költségvetés törvényét, amit a parlament 21-én el is fogadott. Hogy mikor életbe, az egyelőre kérdéses, mivel az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt az alkotmánybíróságon támadta meg.

Szatmár megye RMDSZ-es képviselete, Pataki Csaba szenátor valamint Erdei D. István és Kereskényi Gábor parlamenti képviselők hétfőn Szatmárnémetiben megtartott sajtótájékoztatón véleményezték a törvényt. Bemutatták továbbá a legfontosabb a módosító indítványokat is, amelyeket az RMDSZ-frakció nyújtott be - ezek közül több is érinti Szatmár megyét - sajnos egyet se fogadott el a kormány!

Ezek közé tartozik a Pete-Nagybánya gyorsforgalmi út műszaki-pénzügyi dokumentációjának elkészítésére szükséges 10 millió lej - ez az út folyosót nyitna Nyíregyházától Moldováig.

Másik létfontosságú infrastrukturális megvalósítás lehetne a már oly sokszor megígért szatmárnémeti kerülőút. Csakhogy erre a kormány idén mindössze két millió lejt irányzott elő, ami a kivitelezési terv elkészítésére vagy a kisajátítások befejezésére is kevés. Az RMDSZ erre a célra idén 202 millió lejt kért - mindhiába.

Mint ahogy hiába kért 93,4 millió lejt egy újabb Szamos-híd megépítésére, amely a Strand utcát kötné össze a 17-es lakónegyeddel.

Romániában mindössze két olyan megyeközpont van, amely nem rendelkezik sportcsarnokkal és mindkettő erélyi: Gyulafehérvár és Szatmárnémeti. A szatmári RMDSZ javaslatára a szövetség 44,4 millió lejt kért a szatmárnémeti sportcsarnok megépítésére, ám egyelőre erre is várni kell.

Az RMDSZ-frakció 6,5 millió lejt kért bizonyos megkezdett beruházások befejezésére, ám a nemleges válasz miatt ezekre is várni kell egyelőre - így hát várhat a túrterebesi óvoda, amelynek alig 40.000 lejre lenne szüksége.

Az RMDSZ-frakció az autópályák építésére szánt összegeket bővítését is szerette volna elérni. Konkrétabban azt szerették elérni, hogy a Brassó-Kolozsvár-Bors autópálya folytatására ne 302 millió lejt, hanem 684 milliót különítsenek el a következő évben, magyarázta Pataki, Erdei és Kereskényi.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: