2018-10-09 11:01:16• hírek • Szatmár.ro

Tekergő mesedélután az Aranykapu Fonó-Házban

Foto: facebook.com/tekergo.mese.otthon
Foto: facebook.com/tekergo.mese.otthon

"Erdő, mező, hegy völgy, falu... minden mesél itt. A mesék földje ez." - mondta Benedek Elek.

Október 18-án, csütörtökön délután a Tekergő Meseösvény Egyesület izgalmas, mesés kikapcsolódásra hív kisebbeket és nagyobbakat egyaránt.

 

A Tekergő mesedélutánok alkalmával minden korosztályt élőszavas mesemondással, népmesékkel, játékkal és népdalokkal szórakoztatják a mesélők. A mesemondók tarisznyájukat nyakukba akasztották és ezúttal Szatmárnémetibe is ellátogatnak. Csatlakozzatok ti is, hadd szóljon a mese, tekeredjék a játék ezen a délutánon is!


17:30-tól családokat várnak sok mesével, játékkal, 19:00 órától a felnőtteket hívják egy tréfás dalos-mesés estére. Mesél: Hajós Erika. Dalol: Both Zsuzsa.

 

Helyszín az Aranykapu Fonó-Ház, Holló (Marasesti) utca 12.

 

A Tekergő Mesedélutánok eg vándor programsorozat, a Hagyományok Háza, a Hagyományok Háza Erdélyi Hálózat, a Világló Egyesület, a Kaszaj Egyesület, az Udvarhelyi Néptáncműhely, a Szakszervezetek Művelődési Háza és a Heltai Folk Center, valamint Tekergő Meseösvény Egyesület együttműködésével jöhetett létre.


A program INGYENES de regisztrációhoz kötött. A helyek korlátozottak, ezért jelentkezni szükséges a következő telefonszámon: 0744 687813.

 

Szervezők az Aranykapu Kulturális Egyesület és a Tekergő Meseösvény Egyesület.

 

Hajós Erika bemutatkozója:

 

"Kíváncsiak vagytok, miért jó „tekergőnek” lenni?
Mesemondó társam, Csilla kérdezte meg, milyennek éreztem az elmúlt tanévet. Hirtelen nem tudtam rá válaszolni, hiszen annyi gondolat kezdett egyszerre cikázni a fejemben, érzések, helyszínek, mesék és emlékek tömkelege, melyek aztán szépen lassan letisztultak. Az emlékek, az érzések, mind-mind gyöngyszemekké váltak, fogtam hát és felfűztem őket egy gyöngysorrá. Mind más színű, formájú, hangulatú,hőmérsékletű. Van köztük sok hangjegy, mese, kacagás, koccintás, sírás, nevetés, csillogás, vírus (mióta felfűztem ártalmatlan), új arcok, régi meglepetések. Büszkén hordom ezt a gyöngysort, így együtt alkotnak egy egészet, egy olyan egészet, ami bármikor tovább fűzhető, hiszen egyik vége mindig nyitott. Hát ezért szeretek én tekergő lenni itthon és otthon is. Ezen a gyöngysoron szeretném tovább fűzni a gyöngyöket."

 

Both Zsuzsa bemutatkozója:

 

"Varázsmese ez. Azért csatlakoztam a csapathoz, mert elég volt. Elég volt eddig lemaradni, kihagyni a csodát. A csoda pedig történik, velünk vagy nélkülünk. Na, én nem akarom, hogy nélkülem történjen.
Látni, érezni, tapasztalni akarom. Minden formájában. Jöjjön be a lábamon keresztül, ha táncolok, rezegtesse meg a hangszálaimat, ha énekelek, gyönyörködtesse a szemeimet az a szépen kanyargózó sok kacskaringó, ha kézzel munkált szép tárgyat látok, kússzon csak be a hallójárataim minden apró zugát betöltve az a dallamfoszlány, töltse el a lényem egészét a jóérzés, a biztonság, hogy nem mese, hogy a jó elnyeri jutalmát, a rossz pedig ráébred tévedésére és megjavul.

Mese nincs, ennek így kell lennie. Megmondta ezt már annyi mese. Hallgassuk odaadással. Mi felnőttek úgy, ahogyan a gyermekek teszik. Hagyjuk, hogy nyűgözzön le. És hogy két mese között jobban tudjuk megemészteni a hallottakat, hogy észrevétlenül morzsolhassuk el azt a könnycseppet a szemünk sarkából, hogy nyugodtan elkacaghassuk magunkat, ha csattanós a mese vége, én majd énekelek és meg is tanítom, mert együtt énekelni még jobb. Mert nótából is végtelenül sok van, akárcsak meséből."

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: