2010-11-24 09:04:52• hírek • Szatmár.ro

Tejszínes gombaleves és paprikás krumpli

A Szatmár.ro olvasói megszokhatták, hogy a „Mit főzzünk ma?" rovatban ezidáig rendszeresen változatos ételféleségek receptjeivel rukkoltunk elő, annak érdekében, hogy a háziasszonyoknak segítséget nyújtsunk a napi menü összeállításában.

A november elsejétől elindult „Főzzünk ma egészségesen!" rovatunk célja, hogy egy hónapon keresztül az egészséges táplálkozás és étrend fortélyait is megismertessük olvasóinkkal. A PrimaGym aerobic, cycling & fitness center FIT-NO FAT csapatának közreműködésével olyan recepteket közlünk, melyek az egészséges étkezéshez szükséges menüt tartalmaznak. Ezáltal kiegyensúlyozottabbá és egészségesebbé tehetjük mindennapi táplálkozásunkat.

A receptek által gyakorlatba ültethetjük, hogyan lehet például tejföl helyett tejszínt-, zsír helyett pedig olajat használni. A receptek tehát nem fogyókúrás étrendet tartalmaznak, hanem arra próbálnak ösztönözni, hogy minél egészség-centrikusabban főzzünk és étkezzünk.

Tejszínes gombaleves

Hozzávalók:

10 dkg csirkemell, 25 dkg gomba, 2 db sárgarépa, 2 db fehérrépa, 1 fej vöröshagyma apróra vágva, 1/2 csomag (5 szál) petrezselyem zöldje apróra vágva, 2 dl tejszín, 4 dl víz, 2 ek. olaj, 2 tk. só, 1 kk. bors, 1 kk. kurkuma, 1 csipet zsálya, 1 tk. bazsalikom, 2 tk. keményítő

Elkészítése:

A hagymát megpároljuk az olajon, majd hozzáadjuk a kockákra vágott csirkemellet és a kb. fél cm vastagra szeletelt gombát, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt puhára pároljuk. Ha megpuhult felöntjük a tejszínnel és a vízzel, hozzá adjuk a többi fűszert, zöldségeket és összeforraljuk. A petrezselyem levelet a legvégén adjuk, hozzá, amikor már levettük a tűzről.

Paprikás krumpli egészségesen

Hozzávalók:

70-80 dkg burgonya, 4-6 db füstölt virsli, 5 db keményre főzött tojás, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 pritaminpaprika, 1 paradicsom, evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál őrölt pirospaprika, 1 kávéskanál szárított bazsalikom, 1 kávéskanál szárított oreganó, 2 kávéskanál egész vagy őrölt kömény, 2 teáskanál só, 8-10 tekerés tarka bors

Elkészítése:

A tojásokat feltesszük főni, és körülbelül 10 perc alatt keményre főzzük őket. Az olívaolajat felmelegítjük. A vöröshagymát és a fokhagymát, apró kockákra vágjuk, majd az olívaolajon megpároljuk. Hozzáadjuk az őrölt pirospaprikát és a szintén apró kockára vágott paradicsomot és a megpucolt felkockázott burgonyát. A paprikát négyfelé vágjuk, majd ezt is a zöldségekhez adjuk. Mehet bele a só, a bors és a köménymag is. Én szoktam alá önteni 3 dl vizet, hogy ne kapja le, de ne legyen túl leveses sem. Gyakran keverjük meg. Közben megfőzzük a virslit is, és a tojásokkal együtt felkarikázzuk. Fedő alatt gyakori kevergetés mellett főzzük. Az a jó, ha a krumplink egy része kicsit szétfő, ez adja a sűrűségét. Ha nem szét főlő fajta a burgonya, akkor a megfőtt krumpli mennyiség 1/3-át villával vagy krumplinyomóval széttörjük. Ha nagyon száraz lenne, (mert az is előfordul, hogy olyan fajta a burgonya, hogy sok vizet vesz fel), folyamatosan adagoljunk hozzá egy kevés vizet, megtartva a sűrű állagot. A megfőtt paprikás krumplihoz, hozzákeverjük a virslit, a tojást és a zöld fűszereket is. Kicsit összeforraljuk és készen is vagyunk.

Jó étvágyat kívánunk!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: