2011-05-31 12:08:52• hírek • Kocsis Zoltán

Górcső alatt a kozmetikumok

Május hónapban a kozmetikai termékeken tartották vigyázó szemeiket a Fogyasztóvédelmi Hatóság illetékesei: elsősorban a csomagolásról lemaradó román nyelvű tájékoztató okozott gondot, de más rendellenességeket is találtak.

Két szatmárnémeti és egy sárközújlaki gyógyszertárban fedeztek fel olyan kozmetikai termékeket (többek között gyermeksampont), amelynek csomagolásáról hiányzott a román nyelvű tájékoztató. Egy másik megyeközpontbéli gyógyszertár a hűségszelvényén felejtette el feltüntetni az azzal járó árkedvezmények mértékét. Másfajta problémával küszködött egy avasfelsőfalui patika: egyrészt nem megfelelően működött a mérlege, másrészt pedig az általa árusított ribizliboron nem volt feltüntetve annak szavatossági ideje. Márpedig az alkoholt tartalmazó termékek esetében csak azokon nem kell ezt feltüntetni, melyeknek az alkoholtartalma meghaladja a 10%-ot, magyarázta Valentin Breban Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetője. Az ominózus ribizlibor viszont „csak" 8,5%-os alkoholtartalommal rendelkezett.

A fenti esetekben a fogyasztóvédelem illetékesei hét esetben figyelmeztették a forgalmazókat, egy esetben pedig 10.000 lejes büntetést róttak ki. Tizenöt termék forgalmazását ideiglenesen megtiltották, ezek összértéke 595,5 lej.

Breban elmondta továbbá, hogy az elmúlt hetekben lakossági bejelentésre megvizsgáltak egy pékséget, amelyről kiderült, hogy egy készletnyi kenyeret nem optimálisan megsütve bocsátottak piacra. Az illető vállalkozást negyvennyolc órán belül kifizetendő 1.000 lejre büntették - csúszás esetén a bírság 5.000 lejre is felemelkedhet.



Rosszul megsült kenyér a Fogyasztóvédelmi Hatóságnál


Szintén lakossági bejelentés érkezett egy közvetítő cég ellen, amely hőszigetelt nyílászáról megvásárlását és beszerelését intézte. Pontosabban csak intéznie kellett volna, hisz az 1.300 euró értékű ügyletből 250 eurót előlegként felvett, majd füle botját sem mozgatta. Őt az előleg visszafizetésére kötelezték, ám esetükben nem ez az első panasz, így folytatása is lehet a dolognak.

Az intézmény vezetője végezetül elmondta, hogy a napokban indítanak vizsgálatot egy érdekes és egyben súlyos egészségügyi témájú panasszal. A panasztevő egyazon vizeletmintát vizsgáltatott meg két különböző laborban és egymásnak ellentmondó eredményt kapott.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: