2011-06-15 14:37:24• hírek • Kocsis Zoltán

Tejben, vajban fürödtek – az ellenőrök

Az évszaknak megfelelően tematikus ellenőrzést végeztek a Fogyasztóvédelmi Hatóság munkatársai, akik május 23. és június 3. között tejtermékeket ellenőrizték úgy a forgalmazók, mint a gyártók és a viszonteladók telephelyein.

Megyei szinten összesen tizenöt helyen végeztek ellenőrzést, ahol olyan szempontokat vettek figyelembe, mint a termékek minősége, íze, szaga, a csomagolás állapota, a szavatossági idő feltüntetése.

Egy esetben a forgalmazó nem tudta igazolni a Magyarországról importált termék származási helyét; másik két szatmárnémeti esetben a sajtokon olvashatatlan volt a címke; egy szatmárnémeti és egy turci telephelyen pedig 2-7 nappal túllépte a szavatossági időt az ott talált joghurt-, sajt- és tejfölkészlet. Nagykárolyban, Turcon és Hadadgyőrteleken az ár nem volt megfelelően (illetve egyáltalán nem volt) feltüntetve, míg egy nagykárolyi esetben a csomagoláson található termékleírás fordítása nem volt kielégítő.

A legsúlyosabb esettel szintén Nagykárolyban szembesültek az illetékesek: az ellenőrzött sós tehénsajt a romlás erőteljes jeleit mutatta.

Az ellenőrzések nyomán összesen három figyelmeztetést és tizenkét bírságot rendeltek el a Fogyasztóvédelmi Hatóság munkatársai, összesen 92.000 lej értékben. Összesen 712 kilogramm, 29.950 lej értékű tejtermék forgalmazását függesztették fel ideiglenesen, míg 1494 lejnyi, 81,5 kilogrammnyi termék forgalmazását véglegesen visszavonták.

Valentin Breban, az intézmény vezetője elmondta továbbá, hogy lakossági bejelentés nyomán vizsgálatot kezdeményeztek egy mobiltelefont forgalmazó cég ellen, amely négy, még garancia alatt lévő készüléket megjavítatlanul szolgáltatott vissza. Ezen esetekben a Fogyasztóvédelmi Hatóság kötelezte őt a készülékek kicserélésére. Breban elmondta továbbá, hogy Nagybányáról is kaptak egy bejelentést: az illető a CFR személyvonatainak fülkéi által nyújtottakkal nem volt megelégedve.

A Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetője végezetül felhívta a lakosság figyelmét néhány dologra, amire mindenképpen vigyáznunk kell(ene), amikor tejterméket vásárolunk. Nagyon fontos az árú állagának megvizsgálása: amennyiben ugyanis a csomagolás fel van puffadva, az a romlás félreismerhetetlen jele. Szintén nagyon fontos a szavatossági idő figyelembe vétele (adott esetben vissza kell utasítani a termék megvásárlását) valamint a vásárláskor kapott számla megtartása: gond esetén csak annak birtokában tehetünk panaszt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: