2009-07-29 17:13:40• hírek • Szatmar.ro

Tehetségek a filharmóniában

Július 29-én szerdán 19 órakor a Polgármesteri Hivatal meghívásának eleget téve lépett fel a Dinu Lippatti Filharmóniában a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar. A fiatalokból verbuválódott zenekart a világhírű karmester és zongoraművész, Vásáry Tamás vezényelte.

Vásáry Tamás pályafutása során több mint 100 zenekarral dolgozott együtt, köztük a legrangosabbakkal, mint a Berlin Philharmonic, a New York Philharmonic, a London Symphony, a Royal Philharmonic, az Orchestra National de France és a Spanish National. 2006-ban alapította meg a Kodály Zoltán Világifjúsági Zenekart, melynek jelen pillanatban magyar, német, román, spanyol, skót, francia, kanadai, japán, szerb, szlovák, osztrák és horvát nemzetiségű fiatal zenészek a tagjai.

Nyaranta Debrecenben szervezik meg az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáját, itt találkoztak egymással a tehetséges fiatalok. A zenekar valójában alig két hete, július 17.-én alakult meg, ezt követően Vásáry Tamás karmester irányításával az együttes magyarországi és külföldi hangversenykörúton vesz részt. Ennek egyik állomását képezte a szatmárnémeti fellépés.

 

Az esti koncert szólistái a selymes hangú bariton, Horváth Ádám és Érdi Tamás zongoraművész voltak. A fiatal világtalan zongorista nem ismeretlen a szatmári közönség előtt, ugyanis tavaly nagy sikerű szabadtéri koncertet tartott a városban. Érdi Tamást rendkívüli tehetséggel megáldott virtuózként tartja számon a szakma, előadói stílusa egyszerűségéről és természetességéről híres.

A nemzetközi elismertségű művészek és az ifjú tehetségek Kodály Zoltán Háry János című művéből a Toborzó temperamentumos verbunkosával, Liszt Ferenc A-dúr zongoraversenyével, és Csajkovszkij V. szimfóniájának egyik részletével kápráztatták el a hallgatóságot. A szatmári közönség többszörös vastapssal jutalmazta az előadást.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: