2016-08-25 11:55:47• hírek • Szatmár.ro

Te hová repülnél a Wizz Airrel Szatmárnémetiből?

Körvonalazódik egy együttműködés a fapados légitársasággal és úgy tűnik, hogy igény lenne akár újabb Tarom járatra is. A repülőtér átadására még egy kicsit várni kell, aztán ha ez megtörténik, akkor élettel kell megtölteni a területet: hétvégén például akár különböző rendezvényekkel.

Az országos szállításügyi operatív programba évekkel ezelőtt bekerült a repterek felújításának finanszírozása is, 2012-ben pedig készült egy megvalósíthatósági tanulmány, majd egy pályázat is a Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtér felújítására. Még abban az évben el is küldték a pályázatot, ami akkor nem kapott támogatást, mert elsősorban a regionális fontosságú repterekre koncentráltak. Az alapból a kivitelezéseket követően maradt némi pénz, erre pedig újra pályázott a Szatmár Megyei Tanács. A három pályázó reptér közül - Szatmárnémeti, Nagybánya, Tulcea - Szatmár mozgott a leggyorsabban, a kivitelezési szerződés aláírása nélkül kiírták a licitet és szereztek egy kivitelezőt. A kezdési parancsot nem lehetett kiadni, várni kellett a finanszírozási szerződés aláírására. A kezdést végülis előbb elrendelték, a támogatásról szóló kontraktust csak októberben sikerült aláírni a minisztériummal. Az év végéig volt a határidő a munka elvégzésére, ám lehetetlen volt pár hónap alatt a nemzetközi repülőtér felújítását, központi épületének bővítését elvégezni. A megyei tanács akkori vezetése abban bízott, hogy bár kénytelenek voltak az év végén lezárni a pályázatot, sikerül átütemezéssel további EU-s forrásokból befejezni 2016-ban a munkát. Hát nem sikerült. Az új operatív programot ugyanis újra regionális fontosságú repterekre írták ki... A megyei tanács hitelt vett fel a munka befejezésére: 25 millió lej hitelt vettek fel, további hat millió lejjel a saját forrásaiból támogatta a befejezést. Ennyit a múltról.

A minisztérium nem segít

A szállításügyi minisztériumhoz már Pataki Csaba megyei tanácselnök fordult segítségért. Ott kijelentették: a mostani körülmények között nem tudnak segíteni, mert nem hozzájuk tartozik a légikikötő. A Szatmár Megyei Tanács három év türelmi időt kapott a hitel visszafizetésének megkezdésére - ez idő alatt csak a kamatokat kell folyósítani a hitelezőnek. Úgyhogy nem ment csődbe a reptér-ügy miatt a megyei tanács. Egyelőre.

A munkálatokat a kivitelező elvégezte, de a Pataki vezette megyei tanács javításokat kért - ennek elvégzésére 60 nap áll a cég rendelkezésére, így valamikor az idei ősz közepén kerülhet sor a végleges átvételre.

Tárgyalás a Tarommal és a Wizz Airrel

„A reptér működtetésével kapcsolatban kétirányú lobbitevékenységet folytatunk. Az egyik irány a Tarom - sűrűbbé szeretnénk tenni a Szatmárnémetiből induló és ide érkező járatokat, különösen, hogy a nagybányai reptér még legalább egy évig zárva lesz. A Tarom járatai így is tele vannak - 42 személyes repülőgépek indulnak Szatmárnémetiből Bukarestbe" - mondja Pataki. Más, országon belüli járatokra is lenne igény - nyáron például egy Konstancán leszálló gépre, ám az állami vállalat sokkal inkább küszködik repülőgép, mint utasgondokkal. „Nehéz velük tárgyalni amiatt is, mert három hónap alatt három vezérigazgató-csere volt a cégnél" - mondja a megyei tanács elnöke.

A másik vonal a Wizz Airrel folytatott, már előrehaladott tárgyalásokat jelenti. A légitársaság komoly feltételeket szab, de úgy tűnik, ezeket lehet teljesíteni. A fapados légitársaság valószínűleg megvizsgálta, hogy hányan utaznak Szatmárnémeti környékéről például Debrecenbe, hogy velük repüljenek, emiatt lehetnek nyitottak a szatmári járat(ok) elindítására.

„Fontos, hogy a lehető legrövidebb időn belül többirányú funkcionalitást találjunk a reptérnek. Ehhez persze még néhány fejlesztésre lenne szükség. Például őrzött, fizetéses parkolót kellene kialakítani. Szükséges lenne egy modern lépcsőre is, amelyet akár mozgáskorlátozottak is használhatnak" - magyarázza Pataki.

A megyei tanács elnöke szerint bevételre tehet szert a repülőtér hétvégéken is, amikor nincsenek járatok - az infrastruktúrát bérbe lehet adni, például koncertek szervezésére, vagy autós események szervezésére.

„A legfontosabb, hogy beinduljanak a külföldi járatok a fapados légitársaságok segítségével. A Wizz Air például nagy, 135 férőhelyes repülőgépeket használ, emiatt is volt szükség a teljes, 2,5 kilométeres kifutópálya felújítására és az épület bővítésére" - nyilatkozta a tanácselnök.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: