2020-02-11 12:36:58• hírek • hirado.hu

Távoli galaxisból érkező, szabályosan ismétlődő jeleket vettek

A NASA Chandra röntgencsillagászati műholdjával, a Spitzer és a Hubble űrtávcsövével, valamint a Karl G. Jansky VLA rádiócsillagászati teleszkóppal készített, keltezetlen kombófelvétel az NGC 4258 katalógusszámú spirálgalaxisról.  (Fotó: NASA)
A NASA Chandra röntgencsillagászati műholdjával, a Spitzer és a Hubble űrtávcsövével, valamint a Karl G. Jansky VLA rádiócsillagászati teleszkóppal készített, keltezetlen kombófelvétel az NGC 4258 katalógusszámú spirálgalaxisról. (Fotó: NASA)

Az erős – szabályosan ismétlődő – rádiókitörések pontos helyét egyelőre nem sikerült meghatározni a tudósoknak, akik szerint ez lehet az eddigi legkülönlegesebb, amit valaha észleltek – adta hírül az independent.co.uk.

Tudósok korábban több alkalommal is bemértek kozmikus rádióhullámokat – köztük olyanokat, amik szabályos ismétlődést mutattak – azonban a mostani eset eltér az eddigiektől. A kanadai teleszkóppal fogott rádióhullámok szabályosan, kiszámítható ütemben ismétlődnek. A gyors rádiókitörések egy 16 napos ciklus szerint rendeződnek. Négy napon át erős rádiókitörések érkeznek – óránként akár több is – majd 12 napra megszűnnek.
 

A kitörések forrásáról annyit sikerült kideríteni a tudósoknak, hogy egy spirális galaxisból származhatnak, ami nagyjából 500 millió fényévre lehet a Földtől, ahol egy objektum egy csillag, vagy egy fekete lyuk körül kering.
 

A tudósok folytatják az FRB 180916.J0158+65 névre keresztelt rádiókitörés figyelését.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírusstatisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: