2010-03-16 09:15:48• hírek • Kótai Levente

Tavasszal fokozódik a kullancsveszély

Hogyan óvjuk házi kedvenceinket a kullancsoktól? - Dr. Molnár Zsolt állatorvos tanácsai.

A közelgő tavaszi időszakban a háziállatokat újra gyakrabban engedjük ki a a szabadba. Az időjárás melegedésével az élősködő rovarok is újra megjelennek. Az elmúlt évtizedben Európa-szerte drasztikusan nőtt a kullancsok és az általuk okozott problémák száma. A tévhittel ellentétben a kullancsokat nem csak a juhok terjesztik - tudtuk meg dr. Molnár Zsolt állatorvostól. Városi környezetben élő madarak is elhullathatják azt a közterek, zárt magánkertek fölött átrepülve. Ma már olyan zöld övezetben is összeszedhetjük ez az élősködőt, ahol juhnyáj még sohasem járt.

Önmagában a kullancscsípés nem igazán veszélyes. A valódi problémát azok a betegségek hordozzák, amelyeket az élősködő csípésével a vérbe juttat. A babeziózis lefolyása könnyen észlelhető és intenzív tünetekkel jár. A fertőzött állat lázban, étvágytalanságban, általános elgyengülésben szenved. A betegség könnyen észrevehető jegye, hogy  véres vizeletet idéz elő.

A kullancsveszélynek minden melegvérű élőlény ki van téve, de a kutyák szenvednek tőle a legtöbbet. Az apró élősködő ízeltlábú a fűszálak végén kapaszkodva várja a gazdaállatot.

Házikedvenc rovatunk szakértője a megelőzésre biztatja a kutyatulajdonosokat. Két hatékony módszert is ajánl olvasóinknak. Az első a speciális nyakörv, ami a kullancsokat elriasztó illó anyagot bocsájt ki. Ez beivódik az állat szőrzetébe, így biztosít védelmet a teljes testfelületen.

Infobox
h

A zöldben gyorsan mozgó kutyák főleg nyaki és melltájéka fokozottan érintkezik a növényzettel, így ott ragadhat meg rajtuk legkönnyebben az élősködő.


h

A másik módszer egy olyan folyadék alkalmazása, melyet a kutya nyaktájékára kell csepegtetni. Ez lassan szétterjed és felszívódik a kutya bőrébe. A csepp mérgező hatású a kullancsokra nézve.

A nyakörv előnye, hogy nem kell odafigyelni a szer adagolására, hiszen az önmagától történik, míg a csepp esetében megközelítőleg havonta egyszer meg kell ismételni  a kezelést attól függően, hogy milyen gyakran fürdetik az állatot. A csepp alkalmazásának előnye, hogy meg is öli az élősködőket, így a kutya környezetében nem halmozódhatnak fel. A csepp ezzel a gazdát vagy más állatot is véd a kullancsok támadásaitól.


Lara már megkapta akullancs elleni cseppet
Lara már megkapta a kullancs elleni cseppet


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: